logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Croissanty

Odkryj prawdziwy rarytas kulinarny, który skradnie Twoje serce już od pierwszego kęsa. Zapraszamy Cię do świata wykwintnych croissantów, gdzie harmonia delikatnej kruchości, intensywnego aromatu i rozpływającego się w ustach smaku spotykają się w perfekcji. Nasze croissanty to owoc pasji i tradycji piekarskiej, które sięgają odległych zakątków Francji, spróbuj już teraz!

0

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

Brak produktów spełniających kryteria

Francuski specjał

Witajcie w królestwie rozkoszy i elegancji kulinarnej! Przygotujcie się na wyjątkową podróż do Francji, krainy wyrafinowanej kuchni i nieodłącznego symbolu savoir-vivre. Wprowadźcie swoje podniebienia w stan uniesienia, gdyż dziś pragniemy zanurzyć Was w świat rozpływających się w ustach i kruchych rarytasach. Powitajcie z radością króla śniadań, arystokratę kruchości i kwintesencję delikatności - croissanty! W takt nut francuskiej muzyki, otwieramy drzwi do magicznego świata croissantów -to niezwykłe wypieki, których powstawanie wymaga nie tylko mistrzowskiego kunsztu, lecz także cierpliwości i umiejętności przenoszenia tradycji w realia nowoczesności. W każdym kęsie odnajdziecie zapach piekarni, misternie formowane kształty, aksamitne wnętrze i złocistą skórkę. Croissanty to nie tylko produkty spożywcze - to sztuka, która wplata się w historię i kulturę Francji.

Historia:

- Początki croissantów sięgają do Wiednia, Austrii, gdzie były znane jako "kipferl". Były to pierwotnie półksiężycowate wypieki.

- Tradycja wypieku kipferli została przyniesiona do Francji w XVII wieku przez królową Marię Antoninę, żonę Ludwika XVI.

- Wraz z przybyciem do Francji, kipferle przekształciły się w dzisiejsze croissanty, zyskując charakterystyczny kształt rogówki.

Wypiek:

- Croissanty są wyrabiane z ciasta drożdżowego, które jest warstwowo składane z masłem.

- Proces przygotowania croissantów wymaga precyzji i cierpliwości ze względu na konieczność wielokrotnego składania i wałkowania ciasta.

- Tradycyjnie croissanty są wypiekane w wysokiej temperaturze, co pozwala na uzyskanie chrupiącej zewnętrznej warstwy i lekkiego, puszystego wnętrza.

Rodzaje:

- Klasyczne croissanty: Tradycyjne croissanty mają delikatny smak masła i charakterystyczną kruchą strukturę.

- Croissanty nadziewane: Istnieje wiele różnych wariacji, które mogą być nadziewane, takie jak czekolada, migdały, dżem, ser biały czy szynka.

Ciekawostki:

- W Paryżu, 30 stycznia obchodzony jest Dzień Croissanta, podczas którego można delektować się tym wykwintnym wypiekiem w licznych cukierniach.

- Wielkość croissanta jest ważna dla jego smaku - powinien być odpowiednio duży, by można było cieszyć się zarówno chrupiącą skórką, jak i delikatnym wnętrzem.

- Francuski związek piekarzy wprowadził 10 kryteriów, które muszą być spełnione, aby pieczywo mogło być nazwane "croissantem": m.in. musi zawierać minimum 25% masła i mieć specyficzny kształt.

 

×
×