logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Mąka

Ciężko wyobrazić sobie obecnie kuchnię bez mąki. Jest to podstawa wielu pysznych potraw, od chleba przez makarony, aż po ciasta. Większa połowa obecnie znanych nam dań nie miałaby prawa bytu, gdyby nie ta cudowna substancja. Wybierając więc mąkę, warto zwrócić uwagę na jej jakość i zastosowanie. Mąka pszenna nadaje się idealnie do wypieku chleba, a orkiszowa i pełnoziarnista są bardziej odżywcze i wartościowe dla organizmu. Niezależnie od tego jakiego wyboru dokonasz, u nas znajdziesz najróżniejsze rodzaje mąki z różnych zakątków świata!

32

32

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

32

32

Dostępne mąka w sklepie Kultura Smaku

32

Moc mąki

Mąka to podstawowy produkt kulinarny, który możemy znaleźć w naszej kuchni, dodajemy ją do makaronów, sosów, zup, klusków czy ciast, jednak czy wiesz skąd pochodzi, i jaki typ wybrać? Przedstawiamy najważniejsze fakty dotyczące mąki.

Pochodzenie - Mąka jest produktem uzyskiwanym z mielenia ziaren zbóż, takich jak pszenica, żyto, jęczmień, kukurydza, owsa, ryż i wiele innych.

Wytwarzanie - Proces wytwarzania mąki zaczyna się od wybierania i sortowania ziaren, a następnie mielenia ich w młynie.

Młyny - Pierwsze młyny powstały już w starożytności, a pierwsze z nich wykorzystywały energię wodną do poruszania kamieni mielących.

Mąka kiedyś - W dawnych czasach mąka była nie tylko podstawowym składnikiem diety, ale także miała znaczenie religijne i symboliczne.

Polska - W Polsce najpopularniejszą mąką jest mąka pszeniczna, która jest podstawowym składnikiem chleba, ciast, makaronów i wielu innych potraw.

Wartości - Mąka może mieć różną zawartość białka, w zależności od rodzaju zboża, z którego została wyprodukowana.

Białko - W mące pszennej istnieją trzy rodzaje białka: gliadyna, glutenina i gluten. Gluten to białko, które nadaje ciastom i chlebowi sprężystą strukturę.

Kukurydziana - Mąka kukurydziana jest popularna w kuchni meksykańskiej i stanowi podstawowy składnik tortilli, tamales i innych potraw.

Owsiana - Mąka owsiana jest bogata w błonnik i jest często stosowana do wypieku chleba i ciast.

Ryżowa - Mąka ryżowa jest używana do produkcji makaronów, w tym popularnej azjatyckiej potrawy – ramenu.

Bezglutenowa - Dziś na rynku dostępne są także mąki bezglutenowe, które są alternatywą dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu.

Przechowywanie - Przechowywanie mąki w odpowiednich warunkach jest ważne, aby zapobiec pleśni i utracie wartości odżywczych.

×
×