Włoski ser cheddar produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego charakteryzuje się zwartą strukturą oraz charakterystycznym pomarańczowym odcieniu. Jego smak jest słodkawy, lecz jednocześnie wyrazisty i niepowtarzalny. Doskonale sprawdza się w przygotowywaniu tostów czy aromatycznych sosów serowych oraz na kanapki, choć jego zastosowania są o wiele szersze. Dojrzewający co najmniej 5 dni.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Ser cheddar zyskał swoją charakterystyczną pomarańczową barwę w połowie XIX wieku. Wówczas amerykańscy producenci, eksportując ten ser, zaczęli dodawać do niego naturalny barwnik annato, pozyskiwany z nasion rośliny Bixa Orellana.
Skład: mleko krowie pasteryzowane, sól, ferment mlekowy, podpuszczka, barwnik: annato norbiksyna E160b.
Zawiera alergeny: mleko i przetwory mleczne.
Wartość odżywcza na 100 g:
Wartość energetyczna 1565 kJ/ 374 kcal
Tłuszcz 30 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 18,9 g
Węglowodany 0,1 g
w tym cukry 0,1 g
Białko 25 g
Sól 1,8 g
Zobacz:
Wszystkie nowości