Comte czyli jeden z najbardziej popularnych serów francuskich. Pochodzi z regionu Franche-Comte, z gór jurajskich. Wypasane na tamtejszych słodkich, mineralnych trawach krowy rasy Montbéliard dają duże ilości wartościowego mleka, z którego to powstaje ten ser. Ser Comte to półtwardy, dojrzewający, podpuszczkowy ser z niepasteryzowanego mleka. W teksturze jest zwarty, jędrny, gładki i elastyczny, a nawet ziarnisty. Smak bardzo orzechowy, szczególnie wpadający w orzech laskowy, z delikatnym, maślanym posmakiem. Lekko owocowy i trwały. W kuchni comte najlepiej nadaje się do fondue. Nie może go również zabraknąć w sałatkach, zapiekankach. Pasuje do ryb i białych mięs. Idealnie komponuje się z figami, winogronami, truskawkami i malinami. Świetne połączenie tworzy z winami lokalnymi z Jury, ale pasuje również do szczepów Pinot Noir i Sauvignon.
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
Minimalna waga wynosi 100g.
Zobacz:
Wszystkie nowości