Apulijskie czarne oliwki odmiany "Bella di Cerignola" w zalewie produkowane przez farmę Fratepietro - zajmuje się uprawą odmiany Bella di Cerignola od 1890 roku. Proces produkcji obejmuje cały łańcuch dostaw, który Giovanni Fratepietro i jego syn Andrea kontrolują z dbałością o każdy szczegół. Czarne, błyszczące oliwki o wydłużonym, owalnym kształcie, charakteryzujące się zwartą konsystencją miąższu, który łatwo odchodzi od pestki. Idealne jako dodatek podczas aperitifów, do przystawek czy jako składnik sałatek i przekąsek.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Ciekawostki: Oliwki Bella di Cerignola są zbierane na etapie pełnej dojrzałości, gdy ich kolor osiąga głęboki czerwony odcień. Następnie poddawane są procesowi obróbki przy użyciu tzw. “metody kalifornijskiej”. Dzięki niej oliwki nabierają charakterystycznego czarnego koloru. Proces ten obejmuje kilkustopniową obróbkę: minimum 60 dni marynowania, zanurzenie w roztworze z wodorotlenkiem sodu, utlenianie w obecności powietrza, przejście przez glukonian żelaza, a na koniec dokładne mycie i sterylizacja.
Kraj pochodzenia: Włochy
Przechowywanie: przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, z dala od źródeł światła i ciepła. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7 dni.
Masa netto: 550 g
Masa netto (po odsączeniu): 300 g
Składniki: czarne oliwki "Bella di Cerignola", woda, sól, stabilizator koloru (glukonian żelaza(II)).
Informacje żywieniowe (średnie wartości na 100 g produktu netto po odsączeniu):
Wartość energetyczna: 953 kJ / 232 kcal
Tłuszcz: 24 g
- w tym kwasy nasycone: 2,8 g
Węglowodany: 1,5 g
- w tym cukry: 0,8 g
Białko: 1,0 g
Sól: 4,0 g
Zobacz:
Wszystkie nowości