Miękki ser kozi, wytwarzany w południowym Tyrolu z niepasteryzowanego mleka kóz rasy Saanen, które żywione są sianem oraz zbożami, częściowo pochodzącymi z lokalnej produkcji. Dojrzewa przez 45 dni w wilgotnym pomieszczeniu, co nadaje mu wyjątkowe właściwości. Dzięki czerwonej mazi na powierzchni nabiera wyrazistego, pikantnego smaku. Za to jego wnętrze ma barwę od kości słoniowej po białą.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Miękki ser wytwarzany z surowego mleka koziego dojrzewa przez około trzy tygodnie. W tym czasie rozwija subtelny, charakterystyczny aromat kozi, a dzięki czerwonej mazi na powierzchni nabiera wyrazistego, pikantnego smaku. Jego wnętrze ma barwę od kości słoniowej po białą, a struktura zawiera pojedyncze, nierównomierne otwory widoczne w przekroju.
Czerwona maź powstaje w trakcie procesu produkcji i dojrzewania sera poprzez specjalne zabiegi powierzchniowe. Formy sera poddawane są regularnym opryskom, myciu lub nacieraniu solanką wzbogaconą o czerwone bakterie. Dzięki temu tworzy się pomarańczowo-czerwone, delikatnie tłuste i charakterystyczne zewnętrzne warstwowanie.
Doskonale sprawdza się jako dodatek do chrupiącego pieczywa, świeżych warzyw lub jako element wyrafinowanej deski serów.
Kraj pochodzenia: Włochy
Waga: 300 g
Skład: surowe mleko kozie, podpuszczka, sól.
Wartość odżywcza na 100 g: Energia 1328 kJ / 320 kcal, Tłuszcz 26 g, kwasy nasycone 19 g, Węglowodany 0,8 g, w tym cukry 0,5 g, Białko 21 g, Sól 1,6 g
Zobacz:
Wszystkie nowości