logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku
Dodaj do ulubionych

Latteria Perenzin Ricotta Di Capra Capre Felici BIO włoski ser kozi | od 100 g

Zobacz opinie
Podziel się opinią

Ricotta z ekologicznego mleka koziego to miękki, niedojrzewający ser produkowany z serwatki pozostałej po wytwarzaniu sera koziego. Charakteryzuje się wilgotną i puszystą konsystencją, przypominającą twaróg, choć jest od niego delikatniejsza i bardziej kremowa. Jego subtelny, lekko słodkawy smak sprawia, że doskonale sprawdza się zarówno w daniach słodkich, jak i wytrawnych. Ricotta doskonale zastępuje klasyczną fetę w sałatkach greckich, jednocześnie nadając im łagodniejszy smak. Można ją również wykorzystać jako bazę past kanapkowych lub farszu do pierogów. Wyprodukowany we Włoszech.

Cena:
15,75 PLN / 100g
157,50 PLN / kg

Sery Latteria Perenzin Ricotta Di Capra Capre Felici BIO włoski ser kozi | od 100 g

Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu

Świeży mleczny aromat i delikatnie wyważony słodki posmak sprawiają, że ricotta świetnie komponuje się z rozmaitymi daniami – od prostych makaronów po wyszukane desery jak cannelloni czy sernik. Dzięki niskiej kaloryczności i zawartości tłuszczu jest wybierana przez osoby dbające o zdrową dietę.


Właściwości i charakterystyka:

- Produkcja: Ricotta kozia powstaje poprzez podgrzewanie i zakwaszanie serwatki uzyskanej w procesie produkcji sera koziego.

- Konsystencja: Miękka, wilgotna, puszysta, o gładkiej strukturze.

- Smak: Łagodny z delikatną słodyczą, dzięki czemu harmonijnie łączy się z różnorodnymi składnikami.

- Wartości odżywcze: Bogata w białko, zawiera też witaminy A i B oraz minerały takie jak wapń i fosfor.


Zastosowanie w kuchni:

1. Desery: Idealna do kremów, ciast (np. serników), naleśników, a także jako dodatek do świeżych owoców.

2. Dania wytrawne: Wykorzystywana w pizzy, zapiekankach, makaronach czy jako nadzienie do pierogów.

3. Przystawki: Może być serwowana jako samodzielny dodatek, np. z miodem, dżemem lub powidłami.

4. Zamiennik dla ricotty krowiej: Nadaje się do zamiany w większości przepisów na mniej tłustą i bardziej lekkostrawną alternatywę.


Kraj pochodzenia: Włochy


Składniki: serwatka z ekologicznego MLEKA koziego, ekologiczne MLEKO kozie, sól.


ŚREDNIE WARTOŚCI ODŻYWCZE/100g:

Wartość energetyczna 817 kJ / 197 kcal,

Tłuszcz 16,5 g,

  w tym kwasy tłuszczowe nasycone 12,4 g,

Węglowodany 3,4 g,

  w tym cukry 3,3 g,

Białko 8,7 g,

Sól 0,3 g.

Nowości

×
×
Ostatnio oglądane