Cipriani Prosecco powstaje z najwyższej jakości ręcznie zbieranych winogron Glera z wyselekcjonowanych winnic. Jego zawartość alkoholu wynosi 12%. Gleby winnicy są żwirowe, a metoda produkcji to szampańska Charmat, polegająca na 100-dniowej fermentacji w małych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Wyróżnia się subtelnymi i trwałymi musującymi bąbelkami oraz jasnym słomkowo-żółtym odcieniem z limonkowo-zielonymi refleksami. Aromat wina jest intensywny i elegancki, bogaty w nuty kwiatowe i delikatne ekstrakty owocowe.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Prosecco Brutus Cipriani urzeka lekkim złotym kolor ze świeżością zielonych odcieni oraz smakami jabłkowymi z nutami słodkiego cytrusa. Oferując wyrafinowany aromat z eleganckimi nutami kwiatowymi oraz delikatnymi akcentami owocowymi, a także wyjątkowy, aksamitny smak.
Winogrona Glera do tego trunku pochodzą z regionu Veneto, który choć mniejszy od Piemontu, Toskanii czy Sycylii, produkuje więcej wina niż każdy z nich, znany z takich hitów jak Amarone, Valpolicella czy Soave.
Glera to odmiana winorośli, która daje to doskonałe włoskie wino musujące, cieszące się światową sławą dzięki swojemu lekkiemu i bezpretensjonalnemu charakterowi. Uprawiana od wieków, niemal zawsze przekształca się w lekkie i orzeźwiające frizzante lub spumante dzięki swojej późnej dojrzałości i wysokiej naturalnej kwasowości.
Gleby winnicy są żwirowe, a metoda produkcji to szampańska Charmat, polegająca na 100-dniowej fermentacji w małych zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Serwuj je schłodzone do temperatury od 3 do 7°C. Idealne zarówno jako aperitif, jak i jako towarzysz potraw z owoców morza, makaronów oraz bruschetty.
Kraj produkcji: Włochy
Odmiana winogron: Glera
Zawartość alkoholu: 12% obj.
Pojemność: 750 ml
Skład: różnorodność winogron: Glera
Alergeny: zawiera siarczan
Zobacz:
Wszystkie nowości