Terra Donum to braggot. Ale czym jest braggot? Historycznie to połączenie miodu pitnego i piwa. Tylko tyle i aż tyle...
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
Można spierać się czy braggot to jeszcze piwo, czy już miód pitny, tym bardziej, że braggoty mogą powstawać również w innych procesach niż browarnicze (np. mieszanie) i mogą mieć powyżej 50% miodu. Jak we wszystkich braggotach pierwsze skrzypce gra tu miód. W zasypie (jeżeli można tak powiedzieć) użyto 33% naturalnego, aromatycznego miodu gryczanego. Bazę piwną można określić jako subtelnie palony czy wędzony barley wine. Jest słodki w sposób charakterystyczny dla gryczanego miodu. W zapachu, gryczany miód złamany jest palonością kawy zbożowej. W trzecim planie pojawiają się owocowe akcenty z czarnego bzu. A jak smakuje? Dodana na leżakowaniu kawa zbożowa wnosi akcenty zbożowej paloności, a zawarta w niej prażona cykoria urozmaica jej przyjemną goryczkę. Owoce czarnego bzu z kolei kontrują słodycz swoją kwaśnością czy nawet cierpkością. Oba dodatki spowodowały, że piwo zdecydowanie zyskało na pijalności. Na finiszu to właśnie kwaskowość i paloność z dodatków odcina miodową słodycz, zachęcając do kolejnego łyku.
Zobacz:
Wszystkie nowości