1195Jesienne umilacze: cynamonki i kardamonki od Kultury Smaku

Jesienne umilacze: cynamonki i kardamonki od Kultury Smaku

Jesień w Kulturze Smaku to czas niezwykły. To pora roku, kiedy nasza oferta rozwija się o wypieki pełne aromatycznych przypraw. Rozgrzewające herbaty, świeczki, nawilżające balsamy to jesienne umilacze za które uwielbiamy tę magiczną, pełną kolorowych liści porę roku. Chcemy Was zainspirować kulinarnie i przedstawić smaczne królowe jesieni z naszego projektu drożdżówka.

Cynamonki z solonym karmelem

Czy jest coś lepszego jesienią niż aromatyczne, ciepłe wypieki? Gdy po domu rozchodzi się zapach cynamonu, w rondelku czeka karmel, a domownicy już nie mogą się doczekać, kiedy będzie można wziąć pierwszego gryza. Sprawdź nasz autorski przepis na cynamonki z solonym karmelem i daj się otulić jesieni.

Czym gelato różni się od klasycznych lodów

Można by pomyśleć, że różnica pomiędzy gelato a klasycznymi lodami jest jedynie zabiegiem marketingowym. Przecież receptura lodów jest banalnie prosta! Nic jednak bardziej mylnego. Wystarczy spróbować włoskich gelato, by rozpłynąć się w ich wyjątkowym smaku

Wagyu A5 – najlepsza wołowina świata

Słowo „wagyu” oznacza po prostu „japońską krowę”, ale smakoszom kulinarnym, obeznanych w temacie wołowiny, wyraz ten przywodzi na myśl wiele innych skojarzeń: muzyka klasyczna, własnoręczne wcieranie sake w spięte mięśnie, luksusowe, japońskie restauracje, pojenie piwem… Ciekawostek, legend i mitów o wagyu istnieje całe mnóstwo, to jednak nie zastąpi degustacji, bo dopiero kiedy kawałek idealnie wysmażonego steka trafia do ust, wszelkie wątpliwości co do statusu tej wołowiny rozpierzchają się w niebycie.

Sztuka, natura i szampan – Maison Perrier-Jouët

Maison Perrier-Jouët, którego historia sięga początków XIX wieku, wciąż zachwyca tych, którzy cenią sobie wyrafinowane trunki i niebanalny design. Przeczytaj o inspiracji naturą, Art Nouveau i historii tego wyjątkowego domu szampana.

842Venchi – królestwo czekolady

Venchi – królestwo czekolady

Urodzony w Piemoncie Silviano Venchi, zakładając w 1878 roku niewielką manufakturę w Turynie, dał początek marce, która dziś podbija międzynarodowy rynek i serca miłośników czekolady w Londynie, Nowym Jorku, Tokio, Szanghaju i… Trójmieście. Na czym polega fenomen Venchi?

Matcha – godny zastępca kawy?

Matcha od 1500 lat ceniona jest w Japońskiej kulturze jako napój pobudzający i wzmacniający koncentrację. Dziś znana jest już na całym świecie, a dzięki coraz bardziej rosnącej popularności, kawiarnie prześcigają w opracowywaniu coraz to ciekawszych napojów i wypieków z nią w roli głównej.

Kwiat mleka

Delikatne, aksamitne i dopracowane w najmniejszym szczególe. Takie są włoskie sery tworzone w podwarszawskiej pracowni Bianca. Kaja i Francesco podbili serca warszawiaków, a teraz rozkochają w sobie Trójmiasto. Poznaj ich historię i daj się zachwycić tworzonymi ręcznie serami.