Mimo iż dużo się zmieniło od czasów założyciela firmy Don Andrésa Brugala , który przybył na Dominikanę w 1888 to rodzina Brugal wciąż robi swój rum w ten sam sposób.
Od plantacji do butelki, każda kropla jest destylowana, przefiltrowana i beczkowana przez rodzinę, tworząc zdecydowanie inny, świeży, wytrawny rum. Dzisiejsi Maestrowie Roneros czy też Master Blenders, są 4. i 5. generacją rodziny Brugal. Udoskonalali melasę do produkcji swoich rumów przez 125 lat, więc znają ją idealnie. Wszystkie rumy są podwójnie destylowane, w mieście San Pedro de Macorix. Rumy dojrzewają w rozmaitych beczkach dębowych, uważnie dobranych przez piwniczego. Rum dojrzewając przyswaja kolory i aromaty beczek.
Brugal Blanco Supremo powstaje z destylatów dojrzewających 1-2 lat w dębowych beczkach po amerykańskim burbonie. Przed butelkowaniem poddawany jest filtracji, by usunąć zabarwienie. Jest "kruchy" i cierpki, posiada przyjemny tropikalny charakter, dzięki czemu może stanowić bazę do wielu rumowych koktajli. W jego bukiecie odnajdziemy akcenty cytrusowe z nutami wanili
Zobacz:
Wszystkie nowości