Neufchâtel to kremowy ser, który najczęściej występuje w charakterystycznej formie serca, choć spotykane są również inne warianty. Pokrywa go sucha, gładka, biała skórka, która z upływem czasu nabiera brązowego odcienia. Jego wnętrze jest jednolite, o jasnożółtej barwie, która także może zbrązowieć podczas dojrzewania. Pochodzący z wilgotnych terenów Górnej Normandii Coeur de Neufchâtel to przykład rzemieślniczej tradycji serowarskiej. Neufchâtel należy do grona najstarszych francuskich serów. Jego historia sięga tradycji z VI wieku. Neufchâtel to prawdziwy klejnot francuskiego serowarstwa – bogaty w historię, smak i symbolikę.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Ser ten charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz łagodnym, delikatnie kwaskowatym smakiem. Ze względu na teksturę i smak Neufchâtel jest blisko spokrewniony z Camembertem. Ser ten charakteryzuje się przyjemnym zapachem oraz łagodnym, delikatnie kwaskowatym smakiem. Konsystencja sprawia, że łatwo daje się rozsmarować, co czyni go doskonałym do wielu zastosowań kulinarnych – sprawdzi się jako składnik kanapek, do zapiekania czy jako część eleganckiej deski serów.
Pochodzący z wilgotnych terenów Górnej Normandii Coeur de Neufchâtel to przykład rzemieślniczej tradycji serowarskiej. Chociaż występuje w różnych kształtach, najbardziej charakterystycznym pozostaje serce. Historia głosi, że młode dziewczyny z Neufchâtel-en-Bray obdarowywały ten ser żołnierzom jako symbol miłości podczas wojennej zawieruchy. Zakonnicy natomiast interpretowali jego formę jako skrzydła anioła, co prowadziło do romantycznych sporów i filozoficznych refleksji o miłości.
Przechowywanie: ser jest pakowany w oryginalne francuskie opakowanie z Normandii. W okresach letnich, kiedy temperatury mogą być wysokie, do paczek dodawane są zamrożone wkłady żelowe, które chronią produkt przed przegrzaniem i utratą świeżości.
Certyfikat: Chroniona nazwa pochodzenia, Chronione oznaczenie geograficzne
Typ sera: dojrzewający minimum 3 miesiące
Rodzaj mleka: krowie
Dojrzewanie: 3 miesiące
Pojemność: 200 g
Kraj pochodzenia: Francja, Normandia
Składniki: surowe mleko krowie (pochodzenie Francja), sól, podpuszczka zwierzęca, fermenty mlekowe.
Zobacz:
Wszystkie nowości