Valpolicella Classico Superiore reprezentuje pełny wyraz tradycji winiarskiej Veronese i rodzinnych technik winiarskich. Jest produkowany w całości z rodzimych winorośli Veronese Corvina, Corvinone, Rondinella i Oseleta w winnicach w historycznej posiadłości w Arbizzano di Negrar w Weronie. Winogrona zbierane są ręcznie, a po długiej maceracji i fermentacji wino dojrzewa przez 14 miesięcy w tradycyjnych dużych dębowych beczkach, po czym następuje krótka rafinacja w butelce. Wino o olśniewający rubinowym kolorze, z intensywnymi aromatami jagód, nutami wiśni, lukrecji i trwałymi nutami cynamonu i pieprzu. Na podniebieniu ma ustrukturyzowane i miękkie taniny, zrównoważone dobrą kwasowością i długim, owocowym finiszem.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Pojemność: 750ml
Zawartość alkoholu: 14%
Winorośla: Corvina 70%, Corvinone 15%, Rondinella 10%, Oseleta 5%
Zobacz:
Wszystkie nowości