Trufla, obok czekolady (o której możecie przeczytać więcej w naszym wpisie), od setek lat jest głównym bohaterem i bogactwem Piemontu. Powstało na jej temat wiele historii i legend. Dzięki temu a także z powodu sezonowości i rzadkości występowania, trufla stała się bogactwem i dumą całego regionu Piemont oraz wykwintnym międzynarodowym produktem.
Firma Bianco Tartufi powstała z miłości właściciela - Daniele - do ziemi i do trufli. Tak sam gospodarz z fascynacją opowiada o swojej pasji:
“Tradycja rodzinna, pragnienie innowacji i miłość do tej ziemi, doprowadziły mnie do realizacji pomysłu Bianco Tartufi: projektu gospodarstwa Cascina Molino, którego ja, Daniele, jestem dyrygentem i rolnikiem. Wraz z moją dziewczyną, Martą, postanowiliśmy rozpowszechnić kulturę produktu, którego wielu próbowało, ale niewielu tak naprawdę zna. Naszą misją jest dzielenie się wiedzą na temat wszystkiego, co wiąże się z tym cennym grzybem, tak tajemniczym i fascynującym.”
Trufle hodowane są na naturalnych terenach wedle tradycyjnych technik i sprzedawane sezonowo zgodnie ze wszystkimi kryteriami i standardami. Każda trufla zbierana jest w maksymalnym momencie swojego rozwoju i starannie sprawdzana nim trafi do sprzedaży.
Dzięki temu trufla od Bianco Tatrtufi jest zawsze najwyższej jakości. Zachowuje swój smak i aromat, który Waszym potrawom nada niepowtarzalny charakter.
W Kulturze Smaku od listopada będziemy mieć dla Was Trufle Czarną (letnią) w cenie 9,90 zł/1g. Zapraszamy do naszych Thelikatesów.
aleja Zwycięstwa 235/1, 81-521 Gdynia
Telefon: 601 946 888