logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Włoskie lody - czym gelato różni się od klasycznych lodów?

Można by pomyśleć, że to jedynie marketingowy zabieg słowny. Wystarczy jednak raz spróbować włoskich gelato, by się w nich rozpłynąć.


Gelato to po włosku, po prostu, “lody”. Skąd bierze się ich magia?


BAZA


Baza w lodach klasycznych jest podobna do bazy gelato - składa się z żółtek, mleka i śmietany.


Pierwszą, zasadniczą różnicą jest proporcja. W gelato zawarte jest więcej mleka i mniej śmietanki oraz żółtek jaj. Dzięki temu w ich składzie znajduje się około 6-7 % tłuszczu, co stanowi nieraz aż 10% mniej niż w pozostałych lodach.


SKŁAD


Gelato przyrządzane są naturalnych składników. Podczas, gdy w lodach przemysłowych wykorzystywane są liczne barwniki i konserwanty, w gelato znajdą się jedynie naturalne surowce zawierające m.in. błonnik, witaminy czy węglowodany. Dodatkowo w gelato nie ma miejsca na gotowe miksy, czy lodowe mieszanki, które niekiedy dodawane są do lodów klasycznych.


Wynika to przede wszystkim z tego, że lody klasyczne produkowane są przemysłowo, w dużych ilościach. Ich produkcja musi być szybka, a lody po zrobieniu są długo przechowywane, a więc muszą zawierać odpowiednie substancje konserwujące. Gelato powstają każdego dnia ze świeżych produktów t.j. owoce, rośliny, miód,  nabiał, kakao. Ponadto zawierają mniej cukru i są znacznie mniej kaloryczne.

NAPOWIETRZENIE

Kolejna różnica w procesie wytwarzania lodów to sposób ubijania. Ma ono bardzo istotne znaczenie w finalnym smaku i konsystencji lodów. Gelato ubijane są znacznie wolniej od lodów przemysłowych. Dzięki temu w lodach gelato znajduje się znacznie mniej powietrza. Porównując - włoskie gelato zawierają średnio 30% powietrza, przy czym lody klasyczne między 50 a 100%! 

Co za tym idzie?

Gelato są gęstsze, cięższe i bardziej kremowe. Mniejsze napowietrzenie daje nam “większą ilość loda w lodzie”a także wyraźny i intensywny smak.

Włoskie gelato od Latto Gelato - Kultura Smaku Thelikatesy

RÓŻNORODNOŚĆ SMAKU

Włoskie gelato produkowane są rzemieślniczo, na bazie tradycyjnych receptur. Nie oznacza to jednak, że smaki muszą być zawsze te same, wręcz przeciwnie. 

Ponieważ produkcja gelato odbywa się każdego dnia w niewielkich ilościach i z naturalnych składników, twórcy lodów bardzo często eksperymentują z nowymi smakami, tworząc oryginalne mieszanki.

Lody tradycyjne powstają zazwyczaj jednakowy, sprawdzony sposób. Smaki są zawsze takie same, bez jakichkolwiek odstępstw od pierwotnego przepisu.

Dla przykładu: przemysłowe lody czekoladowe zawsze będą smakowały w ten sam sposób, podczas gdy gelato jednego dnia będą bardziej mleczne, innego znajdziemy w nich kawałki gorzkiej czekolady, a kolejnego będą zawierały nutę pomarańczy.

PODANIE

Lody tradycyjne podaje się mocno zmrożone, przez co są twarde, a ich smak jest słabiej odczuwalny na naszych receptorach na języku.

Gelato podawane są w temperaturze wyższej o ok. 10 stopni. Dzięki temu nasze receptory, mówiąc kolokwialnie, nie marzną i jesteśmy w stanie odczuwać smak dużo dokładniej i wyraźniej. W takiej temperaturze lody są również bardziej miękkie i przyjemniej się je spożywa.

W Kulturze Smaku skosztujecie rozmaitych smaków tradycyjnych, rzemieślniczych gelato od Latto Gelato.


Thelikatesy Kultura Smaku

aleja Zwycięstwa 235/1, 81-521 Gdynia

Telefon: 601 946 888


×
×