Montfaucon Viognier to francuskie, białe, wytrawne wino z Doliny Rodanu. Cechuje się jasną, cytrusową barwą oraz aromatami mango, ananasa, liczi, moreli oraz białych kwiatów. Na podniebieniu jest krągłe, przyjemnie owocowe, o posmaku brzoskwini, pieczonego ananasa, kumkwatu i limonkowym finiszu.
Viognier jest trudną w uprawie odmianą winorośli, z uwagi na podatność na choroby pleśniowe i stosunkowo niskie plony, lecz zyskuje ostatnimi czasy coraz większą popularność. Najlepsze przykłady win z tego szczepu możemy znaleźć w Dolinie Rodanu, gdzie wina są mocno aromatyczne i ekspresyjne.
Wino fermentowało w betonowych zbiornikach i dojrzewało w nich 5 miesięcy nim trafiło do butelkowania. Barwa wina jest cytrynowa, na nosie intensywne i wyraziste, o aromatach mango, ananasa, moreli, liczi z kwiatowym tłem kwitnącego głogu. Na podniebieniu jest krągłe i przyjemnie owocowe, o posmaku brzoskwini, kumkwata, pieczonego ananasa z rześkim limonkowym zakończeniem.
Wino doskonale pasuje do dań takich jak polędwiczki wieprzowe, pieczona kaczka z jabłkami, dania wegetariańskie z bakłażanami bądź karczochami, szparagi z łososiem, ananas zabaglione, dania kuchni azjatyckiej o umiarkowanej ostrości.
Zobacz:
Wszystkie nowości