logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Czy można jeść produkty pokryte pleśnią?

Mówimy Wam co powinniście wiedzieć. Których produktów z pleśnią unikać, kiedy można usunąć pleśń, a które produkty z pleśnią są bezpieczne.

Czy można jeść produkty pokryte pleśnią?


Jednym z najczęstszych pytań, które zadają sobie konsumenci jest, czy można jeść produkty pokryte pleśnią. Pleśń to grzyby, które rozwijają się na powierzchni produktów spożywczych, takich jak owoce, warzywa, sery, mięso czy chleb. Odpowiedź na to pytanie zależy od rodzaju produktu i rodzaju pleśni, która na nim się pojawiła.


Bezpieczne i niebezpieczne produkty spożywcze pokryte pleśnią


Niektóre produkty spożywcze pokryte pleśnią nadal są bezpieczne do spożycia, po usunięciu chorej części. Należą do nich między innymi twarde sery, takie jak gouda czy parmezan. W przypadku takich serów, wystarczy odciąć chore miejsce i można spożywać resztę.


Tak samo można postąpić w przypadku owoców i warzyw o twardej skórce, takich jak jabłka czy marchewki. W przypadku chleba, można usunąć pleśń z powierzchni i spożywać resztę, ale należy pamiętać, że pleśń może rozprzestrzeniać się także wewnątrz produktu.


Pleśń na jedzeniu - które produkty można jeść, a których należy unikać


Są jednak produkty, których nie należy spożywać, gdy są pokryte pleśnią, ponieważ nie jest to bezpieczne dla zdrowia. Do takich produktów należą między innymi:


Mięso i ryby - jeśli pokryte są pleśnią, to należy je wyrzucić, ponieważ pleśnie te są bardzo groźne dla zdrowia i mogą powodować poważne choroby.


Sery miękkie - takie jak brie czy camembert, które są pokryte białą pleśnią powinny mieć gładką, matową powierzchnię.

Jeśli na powierzchni tych serów pojawi się inna pleśń, to należy je wyrzucić.


Produkty w słoikach - jeśli na powierzchni dżemu czy kiszonej kapusty pojawi się pleśń, to cały słoik należy wyrzucić.     



×
×