Według legendy gorgonzola została wynaleziona przez zakochanego serowara, który w pośpiechu na spotkanie ze swoją ukochaną zapomniał twarogu w kociołku na noc, by wymieszać go następnego ranka. Powstały ser, biorąc pod uwagę, że bardziej kwaśna pasta z poprzedniego wieczoru nie połączyłaby się idealnie z pastą poranną, miał wiele fałd i szczelin, które sprzyjały rozwojowi pleśni wewnątrz sera podczas dojrzewania. Wynik był jednak przyjemną zmianą, a następnie celowo powtórzono metodę. Wersję Piccante należy odróżnić od bardziej znanej Słodkiej Gorgonzoli, która jest miękka i kremowa, ponieważ pierwsza, tradycyjna wersja ma twardszą pastę z mniejszą zawartością serum ze względu na dłuższy okres „pieczenia”.
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
Zobacz:
Wszystkie nowości