Saint-Marcellin to mały, naturalny ser z surowego mleka krowiego, pochodzący z miejscowości o tej samej nazwie w regionie Vercors (Isère, w samym sercu regionu plantacji orzechów włoskich oznaczonego jako A.O.C.). Ma cienką, delikatną i naturalną skórkę z jasnym nalotem i niekiedy lekkimi niebieskimi plamkami. W zależności od stopnia dojrzewania może być świeży, kremowy lub płynny, a w tej ostatniej formie podawany jest w glinianych miseczkach. Najczęściej spotykany w formie półdojrzałej, o delikatnie słonym, mlecznym i orzechowym smaku. Klasyka francuskiego serowarstwa, idealna do chleba, sałatek i wina białego.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Jego okrągły kształt, średnica wynosząca od 6 do 8 centymetrów oraz waga około 80 gramów stanowią typowe cechy tego sera. W smaku zachwyca harmonijną kremowością, intensywnym charakterem i bogatym aromatem z subtelnymi akcentami owocowymi.
Saint Marcellin można degustować na różnych etapach dojrzewania: od świeżego, przez suchy i kremowy, aż po płynny. W tej ostatniej postaci ser tradycyjnie podaje się w glinianej miseczce. Najczęściej spotykaną wersją jest ser półdojrzały – miękki, delikatnie słony, z wyczuwalnym aromatem świeżego mleka i subtelnych nut orzechów laskowych.
Kraj pochodzenia: Francja
Składniki: mleko krowie surowe (96,2%), kultury bakterii mlekowych 2% (mleko), sól (1,75%), podpuszczka (0,02%). Alergeny: mleko.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1138 kJ / 275 kcal,
Tłuszcz 23 g
-w tym kwasy nasycone 18 g,
Węglowodany 0,9 g
- w tym cukry 0,6 g,
Białko 16 g,
Sól 0,65 g.
Masa netto: 80 g
Warunki przechowywania: w temp. od +2°C do +6°C.
Zobacz:
Wszystkie nowości