Sezam zawiera wiele cennych składników i mikroelementów, które ważne są dla człowieka. Ziarna sezamu są nie tylko doskonałym źródłem miedzi i manganu, ale także zawierają w sobie wiele wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, witaminy B1, cynku, molibdenu, selenu i błonnika pokarmowego. Po uprażeniu może stanowić smaczny dodatek do sałatek, chleba i różnych dań. Może służyć do pasty sezamowej, doskonałej alternatywy dla masła bądź margaryny.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
SKŁADNIKI:
SEZAM biały niełuskany* 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g:
Wartość energetyczna - 2456 kJ / 594 kcal
Tłuszcz - 50 g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 7,0 g
Węglowodany - 12 g,
w tym cukry - 0,3 g
Białko - 18 g
Sól - 0,03 g
Zobacz:
Wszystkie nowości