Ten kremowy specjał, będący połączeniem sera w strzępkach i śmietanki, stanowi kwintesencję włoskiej doskonałości kulinarnej. Oprócz tego, że jest wręcz niezrównany w smaku, dodaje wyrafinowania każdej potrawie. Idealny do tworzenia wyjątkowych dań i eksperymentów w kuchni.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Buffalo stracciatella to wyjątkowy ser włoski, który powstaje z ręcznie formowanych kawałków mozzarelli bawolej łączonych z delikatną śmietanką. Wytwarzana wyłącznie z mleka bawołów hodowanych w Borgoluce, charakteryzuje się niepowtarzalną konsystencją – kawałki mozzarelli różnią się grubością i długością dzięki ręcznemu procesowi produkcji.
Stracciatella jest mleczno-biała i zawiera włókna. Ser stracciatella składa się z małych strzępków — stąd jego nazwa, która po włosku jest zdrobnieniem od straccia („strzęp”), oznaczającego „mały strzępek”. Zaś wnętrze stracciatelli skrywa krem o lekkiej, płynnej konsystencji, w którym można znaleźć niewielką ilość mleka krowiego. Delikatny krem wyróżnia się subtelnym smakiem, który nie przytłacza, oferując słodkie akcenty z nutami jogurtu.
Pochodzenie: Włochy
Rodzaj mleka: mleko bawole, mleko krowie
Waga: około 200 g
Skład: mleko bawole, śmietanka z mleka krowiego, naturalna serwatka szczepiona, sól, podpuszczka.
Wartość odżywcza na 100 g:
Wartość energetyczna 968 kJ/238 kcal
Tłuszcz 20,9 g,
w tym nasycone 15 g
Węglowodany 0,9 g,
w tym cukry 0,9 g
Białko 15,58 g
Sól 0,87 g.
Zobacz:
Wszystkie nowości