Bresaola to włoski przysmak w postaci suszonej wołowiny - dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego w plastrach. Początkowo mięso przebywa w solance 10-15 dni, a następnie dojrzewa 8-12 tygodni. Jest wyjątkowo miękkie i soczyste, ponieważ dojrzewa w szczególnym klimacie regionu Valtellina.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Bresaola to jedna z najbardziej rozpoznawalnych włoskich wędlin. Tradycja, pielęgnowana przez pokolenia, opiera się na starannym wyborze najlepszych kawałków wołowego udźca Punta d’anca, dokładnym ich obrobieniu oraz przyprawieniu naturalnymi ziołami według kunsztownych receptur.
To wszystko sprawia, że Bresaola jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa – niskotłuszczowa, bogata w białko, żelazo, minerały i witaminy, stanowi doskonały wybór dla osób dbających o zbilansowaną dietę i aktywny tryb życia.
Jej wszechstronność kulinarna pozwala wykorzystać ją zarówno w lekkich sałatkach czy wyrafinowanych przystawkach, jak i w różnorodnych daniach, które podkreślają jej delikatność i aromat.
Skład: mięso wołowe, sól, dekstroza, aromaty naturalne, substancje konserwujące: azotyn sodu, azotyn potasu.
Wartość odżywcza w 100 g: Wartość energetyczna: 728 kJ / 172 kcal, Tłuszcz: 0,8 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 g, Węglowodany: 0 g, w tym cukry: 34 g, Błonnik 3,8 g.
Zobacz:
Wszystkie nowości