Cuvée Abyss, to jeden z szampanów, który spędził miesiące pod Oceanem Atlantyckim, co było wynikiem ciekawej eksperymentalnej inicjatywy Leclerc Briant. Jako szampan o zerowej dawce ujawnia morskie aspekty swego otoczenia, z dominującymi nutami jodu i kredy, które harmonizują z owocowym aromatem moreli, czerwonego jabłka i rabarbaru. Wyczuwa się również zieloną herbatę i jaśmin. Po chwili ujawniają się cytrusowe akcenty limonki, lukrecji i porzeczki. Poczuj smak prawdziwego morskiego klimatu!
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
W produkcji szampana Leclerc Briant przykłada się szczególną wagę do długoletniego leżakowania w kredowych piwnicach, minimalnego dozowania oraz eksperymentów z nowym środowiskiem dojrzewania pod powierzchnią wody.
Szampan jest klarowny, precyzyjny z delikatnym, kremowym musowaniem, cytrynową kwasowością i przedłużonym słono-jodowym posmakiem - idealny do ostryg czy sashimi.
Kraj pochodzenia: Francja
Rodzaj: wino różowe, wytrawne, musujące, ekologiczne.
Szczepy winogron: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.
Alergeny: Informuje się, że produkt zawiera siarczyny.
Butelka o pojemności: 750 ml zawiera 12% alkoholu.
Przeczytaj więcej o produkcie: https://kulturasmaku.pl/szampan-cuve-abyss
Zobacz:
Wszystkie nowości