logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Czym różnią się sery miękkie? Czym się różni burrata od mozzarelli?

Odkryj tajemnice różnych rodzajów serów miękkich. Miłośników kuchni włoskiej na całym świecie nie brakuje. Niemal każdy przyzna, że to właśnie smaki Italii znajdą się na liście jego ulubionych kierunków kulinarnych. Warto zastanowić się, z czego wynika ten międzynarodowy fenomen choć odpowiedź z pozoru może wydawać się prosta. Większość ekspertów przyzna, że kluczem niepowtarzalnego smaku włoskich potraw jest produkt - doskonałej jakości, lokalny, sezonowy. Jest jednak jedna konkretna rzecz, która łączy wszystkie kultowe dania włoskiej kuchni. Stanowi nieodłączną częścią pizzy, wchodzi w skład wielu rodzajów pasty, bez niego nie obędzie się żadne porządne aperitivo – delikatny, rozpływający się w ustach miękki ser.
Czym różnią się sery miękkie? Czym się różni burrata od mozzarelli?


Czym różnią się sery miękkie?

Odkryj tajemnice różnych rodzajów serów miękkich


W naszym asortymencie znajdziecie autentyczne włoskie sery z firmy LaMaremmana. To firma specjalizująca się w produkcji serów z mleka bawolego, a ich celem jest uzyskanie oryginalnych produktów wysokiej jakości poprzez przestrzeganie krótkiego, ściśle kontrolowanego łańcucha dostaw. Na terenie tego samego gospodarstwa uprawiana jest pasza, którą karmi się zwierzęta.





Jakie są rodzaje sera? Od La Maremmany sprowadzamy burratę, stracciatellę i mozzarellę. Mogłoby się wydawać, że ze względu na typową dla serów miękkich delikatność, ich walory smakowe nie będą się od siebie zbytnio różniły. Nic bardziej mylnego! Poznajcie lepiej te trzy wyjątkowe sery.






Jakie są rodzaje sera?

Różnorodność i różnice między rodzajami sera.


Burrata z mleka bawolego

Burrata jest zdecydowanie “najefektowniejszym” z trzech przedstawionych serów. Wszystko dzięki jej niepowtarzalnej strukturze  Niektórzy zastanawiają się czy burrata to mozzarella. Już wyjaśniamy.. Na zewnątrz burrata prezentuje się jak tradycyjna mozzarella, jednak już po przecięciu wypływa z niej kremowa, delikatna stracciatella. Burrata wywodzi się z regionu Apulli, a w smaku jest maślana (po włosku burro to właśnie masło) i lekko słodka. Doskonale sprawdzi się w sałatkach, makaronach i na kanapkach.




Mozzarella z mleka bawolego

Znana wielu fanom kuchni włoskiej mozzarella di bufala. Od klasycznej mozzarelli różni się konsystencją - di bufala jest bardziej włóknista a jej skórka nieco cieńsza, niż w zwykłej mozzarelli. Poza tym mleko bawole jest tłustsze, niż krowie bo zawiera aż około siedmiu procent tłuszczu.

Dzięki temu ten konkretny rodzaj mozzarelli jest słodki, kremowy i lekko kwaśny.

Co zrobić z mozzarellą? Świetnie pasuje do pomidorów, sprawdzi się doskonale jako składnik bruschetty, a swój pełen potencjał okazuje oczywiście na pizzy neapolitańskiej.




Stracciatella z mleka bawolego

Prawdopodobnie najmniej znany w Polsce ser z całego zestawienia chociaż zupełnie niesłusznie. W naszym kraju pierwszym skojarzeniem ze stracciatellą u większości osób będzie waniliowo-śmietankowy krem lub lody z dodatkiem drobnych kawałków czekolady. To dobry trop, bo ten słodki deser w oryginale powstaje właśnie z udziałem sera straciatella. Równie dobrze sprawdza się też w wydaniu wytrawnym. Jego konsystencja jest bardzo kremowa i niezwykle delikatna. Smak stracciatelli jest intensywnie mleczny i słodkawy.




Rozpocznij przygodę z wyjątkowymi serami La Maremmana

Znajdź najwyższej jakości mozzarellę, burratę i straciatellę w asortymencie Kultury Smaku

 

Jeśli już sam opis tych mlecznych pyszności okazał się zachęcający, najwyższy czas na degustację! Każdy z tych wyjątkowych serów możecie znaleźć w asortymencie Kultury Smaku. Mamy nadzieję, że już wiecie czym różnią się sery. Mozarella, burrata i straciatella od naszego dostawcy to produkty najwyższej jakości wykonane według włoskiej tradycji i z poszanowaniem oryginalnych receptur. Benvenuto! 



×
×