Ser Kozi Alpejczyk to wyjątkowy, dojrzewający półtwardy ser kozi, który wyróżnia się nie tylko swoją jakością, ale także unikalnym procesem produkcji. Wykonany z termizowanego, jednodniowego mleka koziego, ser dojrzewa przez około 4 miesiące, co nadaje mu subtelny, średnio intensywny aromat.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Skórka sera jest regularnie myta mieszanką białego wina, solanki i bakterii, co wpływa na jego łagodniejszy, ale wyrazisty smak, odróżniający go od innych serów maziowatych. Idealny do serwowania na desce serów, "Alpejczyk" doskonale komponuje się z pieczywem oraz delikatnymi winami.
Zaskakuje również niecodziennym polskim pochodzeniem. Jego twórcą są Grodziskie Sery Rzemieślnicze - czyli Groser.
Laureat złotego medalu Wold Cheese Award 2024.
Skład: Mleko kozie termizowane, Podpuszczka mikrobiologiczna, Kultury bakterii mlekowych, kultury bakterii b. aurantiacum, Sól.
Zobacz:
Wszystkie nowości