logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku
Zarejestruj się i zyskaj produkty warte nawet 150 zł za 1 grosz! Zaloguj się lub załóż konto. Uwaga oferta powiązana z historią zamówień danego klienta
Dodaj do ulubionych

Isigny Ste Mère Mimolette Vieille 12 Mois francuski ser dojrzały – 12 miesięcy | od 100 g

Zobacz opinie
Podziel się opinią

Ser Mimolette Vieille 12 Mois od Isigny Sainte-Mère produkowany jest z naturalnie bogatego w aromaty normandzkiego mleka. Dojrzewa w piwnicach z najwyższym poszanowaniem tradycji, co pozwala osiągnąć wyjątkową jakość. W efekcie długiego procesu dojrzewania - 12 miesięcy, wymagającego czasu i precyzji, powstaje ser o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który zachwyca miłośników na całym świecie. Mimolette produkowany przez Isigny Sainte-Mère zachwyca swoim charakterystycznym kolorem i unikalnym smakiem. Pomarańczowy odcień tego sera pochodzi z naturalnego barwnika, znanego jako annatto (lub urucum), który pozyskiwany jest z nasion drzewa achiote, występującego głównie w Ameryce Środkowej. Annatto dodawane jest do mleka już na początku procesu produkcji, nadając serowi jego intensywną barwę.

Cena:
17,50 PLN / 100g
175,00 PLN / kg

Sery Isigny Ste Mère Mimolette Vieille 12 Mois francuski ser dojrzały – 12 miesięcy | od 100 g

Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu

Proces powstawania Mimolette jest niezwykle wymagający i oparty na tradycji sięgającej kilku dekad. Do stworzenia 3-kilogramowej kulki sera potrzebne są aż 40 litrów najwyższej jakości normandzkiego mleka oraz wielomiesięczna cierpliwość. W ciągu powolnego, starannego dojrzewania, które trwa nawet do 24 miesięcy, pod okiem mistrza serowarskiego Mimolette nabiera wyjątkowego orzechowego smaku.

Ten ser zmienia się zarówno pod względem smaku, jak i tekstury w miarę upływu czasu. Gdy jest młody, charakteryzuje się miękkością, elastycznością i owocowymi nutami. Wraz z wiekiem staje się bardziej intensywny, kruchy i wyrazisty. W 1988 roku Spółdzielnia Isigny Sainte-Mère przyczyniła się do ustalenia standardów jakości Label Rouge dla dojrzałej oraz ekstra-dojrzałej odmiany Mimolette.

Dlaczego warto wybrać nasze Mimolette:

- 100% francuskie pochodzenie.
- Ponad 70 lat tradycji i doświadczenia w produkcji sera.
- Wykorzystywanie wyłącznie najlepszego mleka od lokalnych dostawców z Normandii.
- Charakterystyczna, intensywnie pomarańczowa skórka.
- Aż 13 medali zdobytych na prestiżowej wystawie Concours Général Agricole w ciągu ostatnich 15 lat.
- Nasz Extra-Mature Mimolette został uznany za najlepszy ser na świecie podczas tegorocznego Concours International de Lyon.

Składniki: mleko krowie pasteryzowane 96,59% (alergen: mleko), sól 2,5%, kultury starterowe 0,87% (alergen: mleko), podpuszczka 0,02%, barwnik annato E160b(ii), chlorek wapnia.

Wartości odżywcze (100 g):

Energia 381 kcal,

Tłuszcz 29 g

- w tym kwasy nasycone 19 g,

Białko 30 g,

Węglowodany 1,9 g,

Sól 3,1 g.

Nowości

×
×
Ostatnio oglądane