Ser Mimolette Vieille 12 Mois od Isigny Sainte-Mère produkowany jest z naturalnie bogatego w aromaty normandzkiego mleka. Dojrzewa w piwnicach z najwyższym poszanowaniem tradycji, co pozwala osiągnąć wyjątkową jakość. W efekcie długiego procesu dojrzewania - 12 miesięcy, wymagającego czasu i precyzji, powstaje ser o niepowtarzalnym orzechowym smaku, który zachwyca miłośników na całym świecie. Mimolette produkowany przez Isigny Sainte-Mère zachwyca swoim charakterystycznym kolorem i unikalnym smakiem. Pomarańczowy odcień tego sera pochodzi z naturalnego barwnika, znanego jako annatto (lub urucum), który pozyskiwany jest z nasion drzewa achiote, występującego głównie w Ameryce Środkowej. Annatto dodawane jest do mleka już na początku procesu produkcji, nadając serowi jego intensywną barwę.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Proces powstawania Mimolette jest niezwykle wymagający i oparty na tradycji sięgającej kilku dekad. Do stworzenia 3-kilogramowej kulki sera potrzebne są aż 40 litrów najwyższej jakości normandzkiego mleka oraz wielomiesięczna cierpliwość. W ciągu powolnego, starannego dojrzewania, które trwa nawet do 24 miesięcy, pod okiem mistrza serowarskiego Mimolette nabiera wyjątkowego orzechowego smaku.
Ten ser zmienia się zarówno pod względem smaku, jak i tekstury w miarę upływu czasu. Gdy jest młody, charakteryzuje się miękkością, elastycznością i owocowymi nutami. Wraz z wiekiem staje się bardziej intensywny, kruchy i wyrazisty. W 1988 roku Spółdzielnia Isigny Sainte-Mère przyczyniła się do ustalenia standardów jakości Label Rouge dla dojrzałej oraz ekstra-dojrzałej odmiany Mimolette.
Dlaczego warto wybrać nasze Mimolette:
- 100% francuskie pochodzenie.
- Ponad 70 lat tradycji i doświadczenia w produkcji sera.
- Wykorzystywanie wyłącznie najlepszego mleka od lokalnych dostawców z Normandii.
- Charakterystyczna, intensywnie pomarańczowa skórka.
- Aż 13 medali zdobytych na prestiżowej wystawie Concours Général Agricole w ciągu ostatnich 15 lat.
- Nasz Extra-Mature Mimolette został uznany za najlepszy ser na świecie podczas tegorocznego Concours International de Lyon.
Składniki: mleko krowie pasteryzowane 96,59% (alergen: mleko), sól 2,5%, kultury starterowe 0,87% (alergen: mleko), podpuszczka 0,02%, barwnik annato E160b(ii), chlorek wapnia.
Wartości odżywcze (100 g):
Energia 381 kcal,
Tłuszcz 29 g
- w tym kwasy nasycone 19 g,
Białko 30 g,
Węglowodany 1,9 g,
Sól 3,1 g.
Zobacz:
Wszystkie nowości