Ser produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego, do którego dodaje się czystego szczepu Pleśni penicillium roqueforti. Po około 15-20 dniach od początku produkcji wycina się w serze otwory, które sprzyjają napowietrzaniu i rozwojowi pleśni. Pełne dojrzewanie następuje po około 60-90 dniach, następnie ser zostaje owijany by zapewnić mu odpowiednie warunki starzenia. Produkt w konsystencji przypomina białą pastę z charakterystycznymi niebieskimi przerostami pleśni Roqueforti. Jest delikatny i mało agresywny w smaku.
Wysyłka nawet tego samego dnia
Sklep posiada certyfikat SSL
Tysiące zadowolonych klientów
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Salcis Monna Lisa Erborinato to wyrafinowany włoski ser niebieski, który jest idealnym połączeniem kremowej konsystencji i wyrazistego, pikantnego smaku. Wyprodukowany z pełnotłustego mleka krowiego, które zapewnia jego bogaty i głęboki aromat.
Każda partia sera dojrzewa, aby uzyskać charakterystyczne niebieskie żyłki pleśni, które wzbogacają jego smak i teksturę. Idealny do degustacji solo, jako dodatek do sałatek, risotto lub połączony z miodem i orzechami. Produkt z Toskanii łączy tradycję z nowoczesnością.
Zobacz:
Wszystkie nowości