Ricottina stagionata al tartufo – dojrzewający ser z truflą produkowany wyłącznie z mleka owczego pochodzącego z Toskanii. Jego unikalny, wyrazisty smak podkreślają lekkie nuty dymne, które uzyskuje się podczas procesu starzenia. Ser o delikatnej konsystencji i subtelnym smaku, który może stać się bazą wielu kulinarnych eksperymentów. To wyjątkowy specjał, który warto poznać bliżej.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Ricotta, czyli owczy ser, to charakterystyczny produkt Toskanii – wariant regionalny stworzony na bazie mleka owczego, choć cieszy się popularnością również w innych regionach Włoch. Ricotta, niezależnie od tego, czy wytwarzana jest z mleka koziego, krowiego, bawolego czy owczego, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych włoskich serów.
Ricottina stagionata to idealna propozycja jako przekąska lub składnik wyszukanych dań. Najlepiej komponuje się z toskańskimi winami – czerwonymi, białymi i różowymi. Ricotta doskonale sprawdzi się w kuchni jako składnik aksamitnych sosów do makaronów, pysznych tart warzywnych lub pizzy. Pokruszoną można posypać sałatkę ze świeżych warzyw, takich jak zielona sałata czy burak – te smaki doskonale się przenikają.
Kraj pochodzenia: Włochy, Toskania
Skład: pasteryzowane mleko owcze, trufle, sól, podpuszka.
Wartości odżywcze na 100 g: Energia 1241kJ/299 kcal, Tłuszcz całkowity 22 g, w tym kwasy nasycone 15 g, Węglowodany 5 g, w tym cukier 5 g, Białko 20 g, Sól 2,6 g.
Zobacz:
Wszystkie nowości