Melun AOP Brie to ręcznie wytwarzany ser, którego produkcja rozpoczyna się od tradycyjnego formowania w kadzi. Obracany ręcznie dwukrotnie w trakcie procesu odciekania, następnie delikatnie wyjmowany i solony, aby nadać mu charakterystyczny smak. Na końcu dojrzewa w specjalnych skrzynkach, co pozwala w pełni uwolnić jego aromaty. Pod jego białą skórką o subtelnie prążkowanej fakturze kryje się miękka i kremowa konsystencja z bogatym, wyrazistym smakiem, który jest charakterystyczny dla tego produktu. Skosztuj smak Francji!
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
Brie de Melun to jeden z dwóch odmian słynnego francuskiego sera Brie. Brie de Melun to jego bardziej wyszukana, można powiedzieć, zaawansowana wersja.
Brie de Melun dojrzewa dłużej niż Brie de Meaux, osiąga mniejszą wagę i nie występuje w produkcji przemysłowej. Jest on wytwarzany wyłącznie przez spółdzielnie oraz jedną farmę produkującą go tradycyjnymi metodami.
Fromagerie de Meaux St. Faron należy do grona zaledwie czterech producentów legendarnego Brie de Melun. Ten wyjątkowy ser powstaje z surowego mleka, z którego twarogowa masa jest starannie nabierana ręcznie. Następnie pozostawia się ją na okres dojrzewania trwający od 4 do 12 tygodni. To właśnie podczas tego procesu ser rozwija swój charakterystyczny, intensywny aromat i pełen głębi bukiet smakowy.
Kraj pochodzenia: Francja
Skład: surowe mleko krowie, fermenty mleczne, sól, podpuszczka.
Zobacz:
Wszystkie nowości