Appenzeller Classic to półtwardy szwajcarski seer podobnie jak alpejski ser górski ementaler, jest produkowany z pełnotłustego, niepasteryzowanego mleka krowiego, które pochodzi od krów pasących się na łąkach pełnych ziół i kwiatów. Ser wywodzący się z regionu Appenzell, położonego w Alpach Szwajcarskich. Choć jego konsystencja jest delikatniejsza w porównaniu do ementalera, zachwyca bogactwem smaku. Dojrzewa przez okres od trzech do sześciu miesięcy, a podczas tego procesu jego skórka jest regularnie nacierana specjalną mieszanką ziół, przypraw i białego wina. To właśnie ten unikalny rytuał przygotowywania nadaje serowi jego charakterystyczny, wyrazisty aromat i smak. Produkcja odbywa się w sposób tradycyjny, gwarantując brak jakichkolwiek sztucznych dodatków.
Opinie zostały dodane przez zarejestrowanych Klientów Kultury Smaku, ale nie zostały potwierdzone zakupem lub użyciem produktu
pyszny "szwajcar", u nas znika do wina, ale bez wina też zdaje egzamin :)
Historia Appenzellera sięga aż 1282 roku, co czyni go jednym z najbardziej tradycyjnych i historycznych serów Szwajcarii. Produkowany jest w specyficznych warunkach regionu Appenzell Innerrhoden i Appenzell Ausserrhoden oraz części kantonów St. Gallen i Thurgau. Klimat Alp Szwajcarskich oraz ich łagodnie pagórkowate krajobrazy zapewniają idealne warunki do wypasu krów i produkcji mleczarskiej.
Sery takie jak Appenzeller są dzięki temu odzwierciedleniem ponad 700-letniego dziedzictwa rzemieślniczego, uchodząc za jedną z najbardziej aromatycznych i cenionych szwajcarskich specjalności.
Składniki: MLEKO, enzymy mleczne, podpuszczka i sól.
Wartości odżywcze dla Appenzellera (na 100 g):
Energia: 1625 kJ / 411 kcal
Tłuszcz: 32 g
- w tym tłuszcze nasycone: 19 g
Węglowodany: 1 g
- w tym cukry 0 g
Wapń: 950 mg
Białko: 25 g
Sód: 400 mg
Zobacz:
Wszystkie nowości