Lou Titounet’ de Hyelzas to ser inspirowany stylem mini Camemberta, wytwarzany ze świeżego mleka owiec rasy Lacaune, z zastosowaniem techniki zbliżonej do tej, jaką stosuje się przy produkcji sera camembert. Charakteryzuje się kremową, delikatną konsystencją i bogatym smakiem, przypominającym klasyczny Camembert z Normandii. Miękki ser z białą skórką powstaje w regionie Lozère przez Fromagerie de Hyelzas, przy zachowaniu tradycyjnych metod produkcji - rzemieślniczych.
Posiada delikatną, kremowo-białą skórkę z lekkim meszkiem, a jego wnętrze ma kremową konsystencję z drobnymi otworkami, która z czasem staje się miękka i aksamitna. Ser oddaje charakter swojego terroir — mleko pochodzi z południowych granic masywu Centralnego (Causse Méjéan), co nadaje mu wyjątkowy aromat i smak.
Kraj pochodzenia: Francja
Składniki: mleko owcze, sól, podpuszczka, kultury bakterii mlekowych. Alergeny: mleko.
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna 1440 kJ / 348 kcal
Tłuszcz 29 g
- w tym kwasy nasycone 19 g
Węglowodany 1 g
- w tym cukry <0,5 g
Białko 18 g
Sól 1,2 g.
Masa netto: 125 g.
Warunki przechowywania: w temp. od +2°C do +4°C.
Zobacz:
Wszystkie nowości