0
Wiele osób mylnie uważa, że wino musujące powstało dzięki mnichowi Dom Perignon (1639-1715). Perignon opracował metodę drugiej fermentacji wina zamkniętego w butelkach. Mnich prowadził badania, które miały zaradzić wtórnej fermentacji, która doprowadzała do rozsadzania butelek.
Dziś zostało udowodnione, że to angielski uczony Christopher Merret w roku 1662, na sześć lat przed przybyciem Dom Perignon do Szampani, w trakcie swojego wykładu w Royal Society przedstawił teorie: dlaczego wino rozsadza butelki. Stwierdził, że ten niewygodny proceder można ograniczyć poprzez zastosowanie grubszych butelek. Merret, w swoim wystąpieniu, zwrócił uwagę na fakt, iż w każdym winie można wywołać perlistość poprzez wtórną fermentację z dodatkiem niewielkiej ilości melasy lub cukru.
Do końca XIX wieku wina musujące były wybitnym trunkiem ze względu na skomplikowany proces wytwarzania oraz dość uciążliwą konieczność butelkowania. W tym czasie wino musujące było dostępne tylko w kręgach elitarnych. Późniejsze ulepszenie metody produkcji spowodowało większą dostępność i popyt, choć wciąż nosiło miano alkoholu z górnej półki.
Wina musujące mają wspólny mianownik, a są nim bąbelki. Mylnie sądzimy, iż bąbelki to tylko bąbelki. Od ich wielkości i ilości zależy charakter trunku i to, w jaki sposób zostanie odebrany. Najwięcej największych bąbli mają wina sztucznie tłoczone dwutlenkiem węgla. Tyle tylko, że są to wina gazowane i bardzo mylnie stają na wspólnej półce z winami musującymi.
Geneza powstawania bąbelków w winach musujących jest zupełnie inna. Mianowicie powstają one w wyniku fermentacji alkoholowej. Dodane do soku drożdże konsumują zawarty w nim cukier i wytwarzają dwutlenek węgla i etanol. Wino dojrzewa jakiś czas nad osadem i jest stopniowo nasycane ów dwutlenkiem węgla. Po usunięciu drożdży gaz zostaje w butelce i odpowiada rozprowadzenie smaku wina.
Jedynym wyjątkiem jest prosecco. W tym przypadku bąbelki powstają w kadzi, a w celu ich zachowania, wino tłoczone jest do butelek pod dużym ciśnieniem. Pęcherzyki są wówczas nieco większe, ale nie tak duże, jak przy winach gazowanych. Taki proces obniża koszty produkcji, przez co prosecco bije rekordy popularności wśród win musujących.
Kryteriów, według których możemy podzielić wina musujące, jest klika. Smak (wino musujące wytrawne, wino musujące słodkie), kolor ( wino musujące białe, wino musujące różowe, wino musujące czerwone).
Jednak najważniejszym jest kraj pochodzenie, a bliżej apelacja.
Słodkie wina musujące są wyjątkowo lekkie i mają bardzo przyjemny smak. Są na tyle uniwersalne, że sprawdzą się w każdej sytuacji, czy to wzniosła chwila wymagająca toastu, czy spokojny wieczór w domu. Natomiast wina musujące bardziej wytrawne mają cierpkawy i kwaskowy smak.
Wino musujące podajemy schłodzone do temperatury 6-9 stopni. Szampan zwykle jest podawany w wysokich i wąskich kieliszkach ze względu na dłuższe zachowanie perlistości i lepiej utrzymujący się bukiet smakowy i aromatyczny.
Półwytrawne i wytrawne wina musujące podaje się do dań z mięs i drobiu, rzadziej ryb i owoców morza. Klasycznym zastosowaniem jest podanie do deseru.
W Kulturze Smaku oferujemy bardzo bogaty wybór win musujących. Niezależnie od tego, czy jesteś już wytrawnym degustatorem, czy zwyczajnie szukasz nowych doznań smakowych, znajdziesz u nas szampany i wina musujące z każdej półki cenowej.
Ruszaj na poszukiwania i odszukaj swoje ulubione wino musujące.