19
19
19
Aby stworzyć armaniak potrzeba przede wszystkim sfermentowanego wina. Do tego trunku wykorzystuje się głównie lokalne odmiany białych winogron, które po fermentacji powinny leżakować kilka lat w kilkuset litrowych beczkach. Co istotne, od kilkunastu lat można kupić również armaniak bez starzenia — jednak nie posiada aż takiej głębi i wyrafinowanego smaku, jak według oryginalnej koncepcji.
W porównaniu do koniaku armaniak uniknął przejęcia przez duże, komercyjne przedsiębiorstwa. Dzięki temu nadal jest produkowany przez lokalnych rzemieślników, którzy do każdej porcji trunku przykładają maksimum troski i pasji.
Największa różnica między koniakiem a armaniakiem to sposób destylacji. O ile starszy trunek (armagnac) poddaje się kolumnowej destylacji, tak koniak przechodzi podwójną destylację. Warto jednak nadmienić, że przy armaniaku używa się destylatorów, które są całkowicie inne niż typowe, przemysłowe sprzęty dostosowane do produkcji innych wysokoprocentowych alkoholi.
Smak armaniaku zależy w dużej mierze od regionu, w którym jest produkowany. Granice i strefy produkcji wyodrębniono w 1909 roku, a w 1936 doprecyzowano dokładne podokręgi i rozpoczęto dokładną klasyfikację alkoholu. Polecamy armianiak z francuskiej Gaskoni Guy Lheraud Cognac Baron Gaston Legrand.
Dolny Armaniak (Bas-Armagnac) - powstałe tutaj brandy charakteryzują się lekko śliwkowym smakiem, co czyni je jednym z najbardziej prestiżowych propozycji. Winnice znajdują się na dosyć ciężkich, gliniasto-piaskowych glebach charakteryzujących się wysoką zawartością żelaza, co sprawia, że trunek zyskuje specyficzną czerwonawą barwę.
Centralny Armaniak (Armagnac-Ténaréze) - w środkowej części produkuje się większość dostępnych trunków, które mają dosyć ostrzejszy i mocniejszy smak niż pozostałe. Aby go złagodzić, rzemieślnicy poddają armaniak starzeniu w beczkach, co sprawia, że smak staje się lżejszy, gładszy, a przy tym jeszcze bardziej aromatyczny.
Górny Armaniak (Haut-Armagnac) - pochodzące stąd alkohole to najmniejsza część produkcji, ponieważ winnice zajmują niewielką część gliniasto-wapiennych gleb. Lata świetności tej strefy przypadają na czasy, gdy armaniak cieszył się ogromnym zapotrzebowaniem, które jednak w następnych latach istotnie zmalało.
Zapoznaj się najpopularniejszymi roczniakami najstarszej francuskiej wódki z winogron: 1962, 1971, 1972, 1973, 1979 1981, 1982, 1983, 1991, 1992, 1993. Dostępność może być ograniczona, pytaj jeśli brakuje upragnionego rocznika.
Otrzymuj bieżące informacje o promocjach i wyprzedażach w naszym sklepie
Po 10 sekundach zostaniesz przekierowany na stronę: kulturasmaku.pl
10...Wybierz swoją lokalizację
Wpisz swój kod pocztowy
Nieobsługiwana lokalizacja
Niestety na razie nie dostarczamy naszych produktów w tym rejonie.
Niestety nie możesz dodać towarów do koszyka.
Na razie nie dostarczamy naszych produktów w Twoim rejonie. Podaj inną lokalizację lub zapisz się na newsletter, żeby otrzymać informację, kiedy rozszerzymy strefę dostaw.
Bezpieczeństwo danych
W celu bezpieczeństwa danych, nie można edytować produktów w kilku otwartych kartach z różnych magazynów.