Wszystkie produkty
logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
Brak produktów w koszyku
basket
0,00 zł
0

Armaniac

Armaniak, czyli starszy, nieco bardziej doświadczony brat koniaku to najstarszy alkohol europejski.

Powstaje w wyniku ciągłej destylacji białego wina, a jego nazwa wywodzi się od regionu, w którym jest produkowany — Armagnac w południowo-zachodniej Francji. Szukasz czegoś wyjątkowego? W takim razie wybierz sprawdzony Armaniak i przekonaj się, jak jasnozłoty i lekko ziołowy trunek rozpieści Twoje podniebienie.

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Filtry icon show more icon show less

16

Dostępne armaniac w sklepie Kultura Smaku

Jak powstaje aromatyczny armaniak?

Aby stworzyć armaniak potrzeba przede wszystkim sfermentowanego wina. Do tego trunku wykorzystuje się głównie lokalne odmiany białych winogron, które po fermentacji powinny leżakować kilka lat w kilkuset litrowych beczkach. Co istotne, od kilkunastu lat można kupić również armaniak bez starzenia — jednak nie posiada aż takiej głębi i wyrafinowanego smaku, jak według oryginalnej koncepcji.

W porównaniu do koniaku armaniak uniknął przejęcia przez duże, komercyjne przedsiębiorstwa. Dzięki temu nadal jest produkowany przez lokalnych rzemieślników, którzy do każdej porcji trunku przykładają maksimum troski i pasji.

Czym różni się armaniak od koniaku?

Największa różnica między koniakiem a armaniakiem to sposób destylacji. O ile starszy trunek (armagnac) poddaje się kolumnowej destylacji, tak koniak przechodzi podwójną destylację. Warto jednak nadmienić, że przy armaniaku używa się destylatorów, które są całkowicie inne niż typowe, przemysłowe sprzęty dostosowane do produkcji innych wysokoprocentowych alkoholi.

Jak smakuje armaniak?

Smak armaniaku zależy w dużej mierze od regionu, w którym jest produkowany. Granice i strefy produkcji wyodrębniono w 1909 roku, a w 1936 doprecyzowano dokładne podokręgi i rozpoczęto dokładną klasyfikację alkoholu. Polecamy armianiak z francuskiej Gaskoni Guy Lheraud Cognac Baron Gaston Legrand.

Francuskie regiony Armaniak

Dolny Armaniak (Bas-Armagnac) - powstałe tutaj brandy charakteryzują się lekko śliwkowym smakiem, co czyni je jednym z najbardziej prestiżowych propozycji. Winnice znajdują się na dosyć ciężkich, gliniasto-piaskowych glebach charakteryzujących się wysoką zawartością żelaza, co sprawia, że trunek zyskuje specyficzną czerwonawą barwę.

Centralny Armaniak (Armagnac-Ténaréze) - w środkowej części produkuje się większość dostępnych trunków, które mają dosyć ostrzejszy i mocniejszy smak niż pozostałe. Aby go złagodzić, rzemieślnicy poddają armaniak starzeniu w beczkach, co sprawia, że smak staje się lżejszy, gładszy, a przy tym jeszcze bardziej aromatyczny.

Górny Armaniak (Haut-Armagnac) - pochodzące stąd alkohole to najmniejsza część produkcji, ponieważ winnice zajmują niewielką część gliniasto-wapiennych gleb. Lata świetności tej strefy przypadają na czasy, gdy armaniak cieszył się ogromnym zapotrzebowaniem, które jednak w następnych latach istotnie zmalało.

×
×