6
6
6
Rum jest na tyle złożonym alkoholem, że ciężko wyodrębnić wszystkie jego rodzaje. System kolonialny panujący na Karaibach stał się podstawą klasyfikacji rumu na trzy style.
Styl angielski (dawne kolonie brytyjskie)- Barbados, Jamajka czy Belize - produkt bazowy to melas. Proces destylacji odbywa się tradycyjnymi metodami w alembikach i jest na tyle długi, że finalny produkt to mocno aromatyczny, bogaty w doznania smakowe i raczej ciężki rum.
Styl francuski (dawne kolonie Francji) – Martynika, Gwadelupa czy Madera – bazą do produkcji jest świeży sok z trzciny cukrowej, dzięki któremu powstaje produkt o wyczuwalnym smaku trzciny cukrowej. Mocno owocowy, aromatyczny.
Styl hiszpański (dawne kolonie Hiszpanii) – Dominikana, Gwatemala, Wenezuela – Produktem wyjściowym podobnie jak w przypadku rumu w stylu angielskim także występuje melas, ale proces fermentacji jest znacznie krótszy.
Klimat wysp karaibskich możemy poczuć wychylając kieliszek z tym smakowitym trunkiem oraz mieszając go z różnym składnikami. Godne polecenia są zarówno klasyki, jaki i autorskie propozycje. Oto kilka z nich:
Cuba Libre - jedna z najpopularniejszych mieszanek. Bardzo prosty skład: kostki lodu, rum, cola
Daiquiri - 1/3 białego rumu , 1/3 soku z limonki i 1/3 syropu cukrowego.
Havana Coctail - biały rum, sok z ananasa oraz odrobiny świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Otrzymuj bieżące informacje o promocjach i wyprzedażach w naszym sklepie
Po 10 sekundach zostaniesz przekierowany na stronę: kulturasmaku.pl
10...Wybierz swoją lokalizację
Wpisz swój kod pocztowy
Nieobsługiwana lokalizacja
Niestety na razie nie dostarczamy naszych produktów w tym rejonie.
Niestety nie możesz dodać towarów do koszyka.
Na razie nie dostarczamy naszych produktów w Twoim rejonie. Podaj inną lokalizację lub zapisz się na newsletter, żeby otrzymać informację, kiedy rozszerzymy strefę dostaw.
Bezpieczeństwo danych
W celu bezpieczeństwa danych, nie można edytować produktów w kilku otwartych kartach z różnych magazynów.