“Wino jest intelektualną częścią posiłku, mięso i rośliny strączkowe to tylko część materialna” (Alexandre Dumas).
Nie taka straszna klasyfikacja win
Degustatorzy i sommelierzy kierują się wieloma metodami i sposobami podziału win na poszczególne kategorie i grupy. Inaczej wygląda klasyfikacja ze względu na kraj pochodzenia, czy region wytwarzania, a zupełnie innymi prawami rządzi się ustawowa klasyfikacja win.
My jednak pokażemy w jaki sposób, będąc początkującym miłośnikiem win, dokonać klasyfikacji i odszukać swoich faworytów.
Rodzaje win - Białe, czerwone, a może różowe?
Najprostszym i domyślnym podziałem wina jest podział ze względu na kolor. Powagę ów podziału, podkreśla fakt, iż wybór barwy wina, to nie tylko wybór ulubionego odcienia, ale powiązanego z nim, nierozerwalnie, zróżnicowania bogactwa smaku i aromatu.
- Wino białe - wytwarzane jest zarówno z jasnych, jak i z ciemnych winogron. Białe wino ma kwaskowy, orzeźwiający posmak. W jego bukiecie wyczuwalna jest nuta owocowa i kwiatowa, z lekkim ziołowym akcentem.
- Wino czerwone - produkowane jest z ciemnych winogron zawierających w skórkach czerwony pigment. Czerwone wino zawiera więcej garbników. Jego intensywność zależy od długości maceracji i późniejszego leżakowania. Ogólna charakterystyka to intensywny cierpki i goryczkowaty smak, pełny i mocny aromat.
- Wino różowe - powstają z ciemnych bądź szarych winogron. Wina różowe są lekkie w odbiorze, wyczuwalne w nich owoce brzoskwini, papai, marakui odpowiadają na orzeźwiający charakter trunku. Wina różowe mogą być delikatnie nasycone dwutlenkiem węgla.
Cukier, cukier i jeszcze raz cukier
Cukier, który zostaje po zakończonym procesie fermentacji, jako niestrawiony przez drożdże nosi miano cukru resztkowego. To właśnie on ma wpływ na przynależność wina do odpowiedniej grupy.
Ilość opisywanego cukru resztkowego ma bezpośredni wpływ na doznania sensoryczne, jakie doświadczymy, sięgając po butelkę. Jego zawartość określa się w ilości gramów na jeden litr trunku.
Wyróżniamy zatem wina:
- wino wytrawne - zawiera do 10 gramów cukru resztkowego na 1 litr trunku
- wino półwytrawne - zawiera 10-30 gramów cukru resztkowego na 1 litr trunku
- wino półsłodkie - zawiera 30-60 gramów cukru resztkowego na 1 litr trunku
- wino słodkie - zawiera 60-150 gramów cukru resztkowego na 1 litr trunku
- wino bardzo słodkie - zawiera powyżej 150 gramów cukru resztkowego na 1 litr trunku.
Pamiętajmy jednak o kwasowej kontrze wina, która sprawia, że wina naturalnie słodkie, w których zawartość cukru resztkowego rzuca na kolana, nie wydają się trudnym do kosztowania, mdłym ulepkiem.
Musujące, czy niemusujące? Oto jest pytanie
Lekkim krokiem, wkładając do koszyka kolejną butelkę wina, dochodzimy do kolejnego kryterium. Nasycenia dwutlenkiem węgla, bo o nim mowa, odpowiada za przynależność wina do elity, czyli do win musujących, potocznie noszących nazwę szampan.
Wino musujące nasycone jest w naturalny sposób niewielkimi, acz licznymi bąbelkami, które powstają w wyniku fermentacji alkoholowej.
- wino niemusujące czyli po prostu wino, to wino, które nie jest ani aromatyzowane, ani fortyfikowane.
- wino musujące zawiera dwutlenek węgla powstały w wyniku fermentacji wina lub moszczu.
- wino pół musujące charakteryzuje się niższym ciśnieniem i niższą zawartością alkoholu niż wino musujące.Produkowane jest z wina stołowego i tak samo, jak w przypadku wina musującego jest nasycone dwutlenkiem węgla.
Ile alkoholu w alkoholu mają wina?
Wybierając wina, kierujemy się również mocą trunku, czyli zawartością alkoholu. W tym podziale wyróżniamy wina:
- lekkie - w których zawartość alkoholu nie przekracza 10%
- średniej mocy - o zawartości etanolu 10-14%
- mocne - to wina, w których alkohol stanowi 18%
- wzmocnione - czyli wina z dodatkową porcją alkoholu, czyli powyżej 18%.
Wisienka na winnym torcie
Żeby usprawnić poruszanie się po krętych, winnych ścieżkach i ułatwić wybór smaku, warto zapoznać się z międzynarodowymi odmianami.
- Cabernet sauvignon - czerwone, garbnikowe, ciężkie, z wyczuwalną nutą korzenna i nutą czarnej porzeczki. Doskonale współgra z daniami mięsnymi, w szczególności z dziczyzną, jagnięciną i królikiem.
- Merlot - smak bardziej taniczny, z nutą śliwek, jeżyn i jagód. Wina ze szczepu merlot są bardzo uniwersalne i pasują do większości potraw, szczególnie do dań mięsnych.
- Shiraz - odmiana dość wymagająca daje wino o głębokiej, czerwonej barwie. Posiada wyczuwalną nutę pieprzną. W zależności od regionu pochodzenia dominują czarna porzeczka, czekolada, anyż, a nawet mięta.
- Pinot Noir - w młodych winach tego szczepu przeważa nuta owocowa, świetnie współgrająca z makaronami i tłustymi rybami. W dojrzałych nuta kwiatowa podkreśla smak kaczki i wołowiny.
- Chardonnay - znane pasjonatom białego wina. Lekkie i orzeźwiające, z nutą cytryny i jabłka. Idealnie smakuje w połączeniu z serami, a młoda odmiana podkreśla smak białego mięsą.
- Sauvignon Blanc - lekkie i kwaskowate wino, wytwarzane na całym świecie. Wyczuwa się w nich agrest, trawy, cytrusy i szparagi. Doskonale się sprawdza jako aperitif.
- Riesling - może dawać niezwykle zróżnicowane wina. Klasyczny, wytrawny riesling ma wyczuwalne nuty cytrusów oraz nafty. Może być serwowany z białymi rybami, świetnie się sprawdzi jako aperitif.
Czas ruszyć na poszukiwania dobrego wina
Dobrze wybrane wino zapewni niesamowite doznania zmysłowe. Warto próbować nowych smaków i różnie je odbierać. Zmieni to picie alkoholu w niezwykłą celebrację.
Oferta Kultury Smaku poprowadzi Cię drogą wielu wykwintnych nut i głębokich aromatów. Czas wybrać się na winne zakupy!