logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Wino Chardonnay

Chardonnay – najbardziej znany na świecie szczep białych winogron.

Chardonnay to najpopularniejsza na świecie odmiana białych winorośli. Wytwarzane są z niej zarówno wina słodkie, lekkie i orzeźwiające, jak i ciężkie i długowieczne wina wytrawne o mocnym aromacie. Najpopularniejsze są wina jednoszczepowe, ale spotkać można również wyśmienite kupaże. Przez łatwość adaptacji i odporność na różne choroby, Chardonnay stało się łakomym kąskiem wśród winiarzy i uprawiane jest praktycznie w każdym zakątku Ziemi.

21

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

21

Dostępne wino chardonnay w sklepie Kultura Smaku

21

Chardonnay – wpływ klimatu na aromat wina

Chardonnay pochodzi z Burgundii we Francji i jest krzyżówką Pinot Gris i Gouais Blanc. Łatwo można go rozpoznać po aromacie soczystych brzoskwiń i cytrusów, dojrzałego jabłka oraz masła. Szczep jest łatwy w uprawie i dostosowuje się zarówno do klimatu chłodnego, jak i ciepłego. Jest również bardzo odporny na choroby, co zwiększa jego atrakcyjność, a winiarze chętniej podejmują się jego uprawy.

W zależności od klimatu, w którym dojrzewa Chardonnay, wino nabiera odpowiedniego aromatu. Klimat chłodniejszy nadaje mu kwasowości i wyczuć można nutę zielonej śliwki, cytrusów oraz dojrzałej gruszki i jabłka. W cieplejszych miejscach zyskuje brzoskwiniowy, melonowy i mocno cytrusowy smak. Gorące klimaty zapewniają mu aromat fig, bananów i mango. Białe wino Chardonnay najlepiej ze wszystkich szczepów białych nadaje się do fermentacji i dojrzewania w dębowych beczkach, zyskując w ten sposób wyśmienity aromat wanilii.

Poza Francją pnącza tej odmiany możemy znaleźć w HiszpaniiWłoszech, Słowenii czy Mołdawii, a z krajów Nowego Świata ich uprawą zajmuje się Kalifornia, Australia, RPAArgentynaChile i Nowa Zelandia.

Wina Chardonnay – z czym je podawać?

Wina na bazie Chardonnay świetnie pasują do pieczonego drobiu, wędzonych tłustych ryb oraz owoców morza. Podkreślą również charakterystyczne aromaty azjatyckiej kuchni. Trunki o wyższej kwasowości niesamowicie komponują się z daniami z grzybów, pomidorami oraz z serami, zarówno miękkimi jak i półtwardymi. Chardonnay dojrzewające w dębie wzmocni aromat indyka, kurczaka, jagnięciny oraz serów pleśniowych i długo dojrzewających. Za to szampany na bazie tego szczepu są uniwersalne i pasują dosłownie do wszystkiego.

Chardonnay idealne na prezent i do świętowania

Chardonnay to szczep, który oferuje wyśmienite wina, które zachwycą każdego. Ich cechą charakterystyczną jest mocno owocowy aromat oraz słodkie nuty. Świetnie nadają się na prezent oraz jako trunek do świętowania uroczystej okazji. Daj się ponieść nucie dojrzałych brzoskwiń i soczystych cytrusów i zamów nasze Chardonnay już dziś!

×
×