logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Wino czerwone

Tajemnica czerwonego…wina.

Wciąż istnieje przekonanie, że “prawdziwe wino” to wino czerwone. Choć z enologicznego punktu widzenia nie jest to prawdą, to trzeba przyznać, że wina czerwone zasługują na szczególne miejsce. Bardzo wyraźne walory organoleptyczne, największa produkcja, działanie prozdrowotne, to tylko niektóre z jego znanych cech. Dodatkowo czerwone wino, to wręcz synonim elegancji, ekskluzywności i jednocześnie wyrafinowania. Poznaj bohatera niejednej winiarni - czerwone wino.

173

173

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

173

173

Dostępne wino czerwone w sklepie Kultura Smaku

173

Wszystko zaczyna się od dobrego szczepu

Wino czerwone powstaje z ciemnych winogron. Najbardziej znane z nich to Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot. Pinot Noir, Syrah. Każdy z nich to podstawa zupełnie innych bukietów smakowych. Na ostateczny wyraz wina ma także wpływ technologia wytwarzania, wiek i oczywiście klimat wzrostu winogron.

Ciemne szczepy najlepiej czują się w klimacie ciepłym i umiarkowanym. Choć jeden z najsłynniejszych Pinot Noir uprawiany jest w stosunkowo chłodnej  SzampaniiBurgundii, a słynny Cabernet Sauvignon, czy Merlot powstają w Bordeaux, czyli w zasięgu chłodnego Atlantyku. 

Czy na pewno czerwone?

Mówiąc o czerwonym winie, myślimy o głębokiej czerwieni w kieliszku. A prawda jest taka, że tylko część win jest w kolorze czerwonym. Młode wina charakteryzują się fiołkowym, czasem rubinowym kolorem. Zupełnie inaczej wygląda sprawa z dojrzałym czerwonym winem. Jego kolor przypomina barwę wiśni. Stare wina są dla nas widoczne jako ceglaste, a nawet brązowe. Istotnym jest fakt, że to nie tylko wiek wyznacza kolor wina, a także szczep winorośli, z jakiego zostało zrobione, a nawet miejsca, gdzie powstało. 

Polecane marki czerwonych win

Orin Swift Cellar, Murua , Queiron, Bagus, Bodegas Riojanas, Chateau Mazeyres, Teperberg Winery, Emilio Moro, Aia Vecchia, Chateau de Montfaucon, Josef Köhr.

Drogocenna skórka

Czerwone wino wyróżnia nie tylko intensywny, często ciężki w odbiorze kolor. O jego wyjątkowości stanowią także taniny, zwane inaczej garbnikami. Najwięcej ich znajdziemy w skórce, w pestkach winogron, a także w drewnie beczek, w których wino leżakuje. W trakcie produkcji wina maceracji podlegają całe winogrona w postaci miazgi. Im dłużej jest kontakt ze skórkami i pestkami, tym wino bogatsze w taninę i ma mocniejsze zabarwienie. 

O te taniny właśnie toczy się walka podczas dojrzewania czerwonego wina. To one odpowiadają za cierpkość, nadają ciężar, dodają złożoności i wywołują efekt ściągania na języku i podniebieniu. 

Aromatyczne czerwone

Czerwone wino jest frapujące nie tylko dlatego, że jego barwa, która zależy od całego procesu winifikacji, jest zagadką. 

Pasjonujący jest również smak wina czerwonego. Już po pierwszym łyku wyczuwamy jego historię, czyli opowieść o drodze z krzewu do butelki. Głębokość i pikantność tanin zyskuje dzięki towarzystwu alkoholu. W zależności od odmiany i sposoby produkcji wina dają nie zawsze przewidywalny efekt. Przeplatające się nuty kawy, kwiatów, nafty, czerwonych owoców, korzeni, a nawet wanilii wpływają na ten jeden moment, moment zastanowienia się nad winem.  

Czerwone wino po zdrowie

Czerwone wino zawiera najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich napojów. Przeciwutleniacze mają wpływ na zwalczanie wolnych rodników w organizmie, które są odpowiedzialne za rozwój wielu przewlekłych schorzeń takich np. miażdżycy, a nawet rozwój chorób nowotworowych.To dlatego przypisuje się czerwonemu winu działanie pro zdrowotne. 

Najbogatsze w przeciwutleniacze są wina pochodzące z chłodniejszych i wilgotnych regionów wytwarzane z odmian Merlot. Tannat, Pinot Noir i Gamay. 

Słodko - wytrawnie

Czerwone wina zawierają najmniej cukru resztkowego ze wszystkich rodzajów win. To dlatego kojarzą się ze światem wytrawnych i wysublimowanych trunków. 

Półwytrawne i półsłodkie czerwone wina są świetnym towarzystwem do dziczyzny, drobiu, czy ryb. 

Czerwone słodkie wina w znaczący sposób odbiegają od klasycznego wizerunku czerwonego wina z głęboką taniną. Świetnie pasują do wyrafinowanego deseru, co więcej same mogą stać się niezapomnianym deserem. 

Czerwone słodkie i półsłodkie wina pochodzą z miejsc z ciepłym klimatem. A czy może być coś wspanialszego niż promienie ciepłego słońca zamknięte w butelce wyśmienitego wina?

Podawanie wina ma znaczenie

Po kilku, czy kilkunastu latach dojrzewania w butelce w czerwonym winie może powstać osad. Nie ma to żadnego negatywnego wpływu na jakość i smak wina, jednak może nie sprzyjać wizualnym doznaniom podczas degustacji. Aby tego uniknąć, należy wino poddać dekantacji, czyli powolnemu  przelaniu do karafki. Po takim zabiegu osad pozostanie na dnie karafki, a dodatkowo nastąpi uwolnienie bukietu aromatów i bogactwa smakowego. 

Czerwone wino najlepiej smakuje delikatnie schłodzone.

Lżejsze uwielbiają temperaturę 13-14 stopni, te średnio zbudowane 15-16 stopni, a znów te najcięższe najlepiej uwalniają swój smak przy temperaturze 17-18 stopni. 

Czerwone wino, a jedzenie

Świat czerwonych win jest niezwykle bogaty, co daje możliwości łączenia go z wszelkimi daniami.

Lekkie wina czerwone doskonale się sprawdzą jako dodatek do zimnych przekąsek, czy wielu rodzajów wędlin. Idealnie podkreślą smak ryb.

Czerwone wina wytrawne podkreślą najbardziej wyrafinowany smak serów: twardych, owczych, ostrych, kozich, dojrzałych. Należy pamiętać, że do serów miękkich, kremowych bardziej pasuje wino białe

Również mięsne potrawy to istne królestwo dla czerwonych win. Nie ma jak wyrafinowane danie z dziczyzny, idealnie przyrządzona wołowina, czy nieprzeciętny smak kaczki i gęsiny w towarzystwie lampki czerwonego, idealnie schłodzonego wina. 

To nie koniec możliwości. Czerwone wino to również świetny towarzysz znakomitości przyrządzonych z jesiennych grzybów, a także doskonały kompan ulubionej pizzy.

Słodkie wino czerwone możemy podawać jako aperitif, a także swoisty równoważnik zbyt słodkich deserów. 

Puenta

Czerwone wina bywają bardzo drogie i często mówi się o nich w kontekście najdroższych trunków. Jednak żeby cieszyć się wybornym smakiem i zapoczątkować swoją podróż po meandrach wyśmienitych aromatów, nie musimy sięgać po najdroższe egzemplarze. Pamiętajmy tylko aby dobry trunek kosztować w dobrym towarzystwie. 

Sprawdź, co przygotowaliśmy dla Ciebie na tę właśnie okazję. 

×
×