logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Wino różowe

Różowa alternatywa.

Wina różowe wciąż traktowane są jako półśrodek między wyraźną esencją wina czerwonego a delikatną, owocową cierpkością wina białego. Mimo iż jest w tym stwierdzeniu maleńkie ziarenko prawdy, to jest to zupełnie inna klasa gatunku, mająca swoje charakterystyczne cechy i zyskująca coraz większe grono amatorów. Jeśli jesteś osobą, która do tej pory z rezerwą podchodziła do różowego wina, pora to zmienić. Poszukaj swojego faworyta i ciesz się wybornym smakiem różowego trunku.

23

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

23

Dostępne wino różowe w sklepie Kultura Smaku

23

Jak smakuje różowe wino? 

Wina różowe to alternatywa dla osób, które nie przepadają za ciężkością wina czerwonego i kwaskowatym posmakiem wina białegoWina różowe występują w trzech odsłonach słodyczy. Mogą być wytrawne wina różowe, półwytrawne wina różowe lub słodkie wina różowe. Jednak we wszystkich wyczuwa się nutę kwiatową i owocową.

Wino różowe z założenie powinno mieć orzeźwiający, bardzo delikatny, kwaskowy smak (maliny, truskawki, poziomki), powinno zawierać niewielkie ilości cukru resztkowego i powinno być słabo nasycone dwutlenkiem węgla. Nawet najbardziej wytrawne okazy wina różowego mają delikatny, słodki posmak, dzięki krótkiej fermentacji, która zapobiega wydobyciu się większej ilości taniny. 

Ogniwo łączące trzech celebrytów

Wino różowe powstaje z tych samych cenionych, ciemnych szczepów winogron, co wino czerwone. Wyjątkiem jest szara (różowa) odmiana winogron uprawiana między innymi na Jurze Francuskiej.  

Wino różowe powstaje w wyniku dwóch różnych metod winifikacji. Pierwsza przeprowadzana jest bardzo podobnie do technologii produkcji wina czerwonego, druga natomiast przypomina proces wytwarzania wina białego

Kolor różowy nadaje pigment pochodzący ze skórek winogron, które po wytworzeniu odpowiedniego zabarwienia soku są usuwane. Kluczowy, w przypadku produkcji wina różowego, jest krótki okres fermentacji. Dzięki temu wino różowe przejmuje część nut charakterystycznych dla win czerwonych, ale w nienachalnym, bardzo delikatnym stopniu, gdyż nie ma czasu na ich wyraźne zarysowanie. 

Jak powstaje różowy nektar? 

Na czerwono

Najpopularniejszą metodą jest tzw. metoda “krwawa”. Mimo bardzo kontrowersyjnej nazwy jest najczęściej stosowana. 

Pierwsza jej faza, to odszypułkowanie, tłoczenie i siarkowanie. Ten proces jest taki sam jak w przypadku win czerwonych. Zastosowanie siarki jest bardzo ważne, gdyż po pierwsze rozpuszcza pigmenty zawarte w skórce winogron, a po drugie spowalnia proces fermentacji. 

Po uzyskaniu odpowiedniego koloru następuje kolejna faza, czyli oddzielenie skórek i zlanie powstałego soku. Odbywa się to po 12-48 godzinach maceracji. Ten proces nazywa się “wykrwawianiem” . Bardzo często do produkcji różowego wina wykorzystuje się część soku, a resztę pozostawia w kontakcie ze skórkami w celu wytworzenia wina czerwonego. Dość powszechnym jest praktyka wytwarzania różowego wina, jako wybornego produktu ubocznego przy produkcji czerwonego trunku. 

Sok, czyli zaczątek wina, przelewany jest do stalowych kadzi i poddawany procesowi fermentacji alkoholowej. 

“Na biało”? Nie ma takiego określenia, jednak jest bardzo trafne.

Metoda, bardzo podobna do metody wytwarzania białego wina, polega na natychmiastowym tłoczeniu owoców i oddzielaniu miąższu od skórek. Proces ten powtarza się kilkakrotnie, a do produkcji różowego wina stosuje się sok o najmniejszym zabarwieniu i z najmniejszą ilością garbników. W większości przypadków pochodzi on z pierwszych kilku tłoczeń. Do powstałego zaczynu czasem dodawany jest bezbarwny sok z rozgniecionych winogron. 

Kolejny krok to przelanie do kadzi, gdzie następuje proces fermentacji w odpowiedniej temperaturze. 

Tajemnica win różowych

Wina różowe dojrzewają bardzo krótko i nawet już po 8 tygodniach są rozlewane do butelek. Przez wzgląd na to, iż wina różowe źle znoszą kontakt z tlenem i drewnianymi beczkami, ich dojrzewanie odbywa się w specjalnych stalowych kadziach. 

Różowy, czyli jaki? Wachlarz barw win różowych jest bardzo szeroki, począwszy od koloru żółtawo różowego, poprzez zdecydowany róż i pomarańcz, aż po kolor bladoczerwony. Różnice w kolorze między czerwonym, różowym i białym winem nie są regulowane żadnymi prawnymi wytycznymi, ocena ich koloru jest względna i zależy tylko od winnicy i regionu, z którego pochodzi. 

Wystarczy wybrać swojego faworyta.

Wina różowe mają tę zaletę, że są trunkiem bardzo uniwersalnym. Przy nieznacznie cięższym smaku, wyczujemy w nim deserową nutę, przez co smakują w połączeniu z każdą potrawą. Można je również pić z lodem, co w gorący dzień niesamowicie gasi pragnienie i ma szczególną moc orzeźwienia. 

Wybierając różowe wino, kieruj się zatem swoimi preferencjami smakowymi, ale niekoniecznie ceną. Tańsze wina zaskakują tak samo, jak te droższe. Z największą starannością stworzyliśmy półkę z winami różowymi

Wyostrzyć swoje zmysły i ruszaj na zakupy do Kultury Smaku. 

×
×