logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Żelki

Poczuj w sobie dziecko i zamiast tradycyjnych słodkości, postaw na żelki! Możemy zaświadczyć, że oferowane przez nas żelki są wykonane z najlepszych składników, bez sztucznych barwników i aromatów, co jest równoznaczne z ich wysoką klasą i jakością smaku. Wybierz swoje ulubione żelki i ciesz się ich smakiem już dziś!

16

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

16

Dostępne Żelki w sklepie Kultura Smaku

16

Żelki równa się uśmiech

Jest coś w tych miękkich, elastycznych kawałkach, które rozpuszczają się w ustach, co przyciąga nasze zmysły. Żelki, bo o nich mowa, to słodycze, które trudno opisać jednym słowem - kolorowe, aromatyczne, soczyste, a czasem wręcz szalone. Te małe, ale zaskakująco potężne słodkości towarzyszą nam od wielu lat i wciąż wiodą prym w słodkim świecie łakoci. Dowiemy się co czyni żelki tak wyjątkowymi, jak powstają, i co warto wiedzieć, zanim zanurzysz ząb w jednym z nich.

Historia i pochodzenie:

- Żelki, zwane także gumami lub gumami do żucia, zostały wynalezione przez niemieckiego farmaceutę Hansa Riegel w 1922 roku.

- Riegel założył firmę Haribo, której nazwa jest skrótem od "Hans Riegel Bonn".

- Nazwa "żelki" pochodzi od angielskiego słowa "gelatin", co oznacza "żelatyna", którą pierwotnie używano do produkcji tych słodyczy. Obecnie żelatynę zastępują inne substancje, takie jak skrobia ziemniaczana, agar czy pektyna.

Produkcja i skład:

- Żelki produkowane są poprzez mieszanie składników (m.in. cukru, syropu glukozowego, substancji żelujących i aromatów) i gotowanie ich na parze.

- Po schłodzeniu mieszanki, tworzy się gumowa masa, którą można kroić w różne kształty i rozmiary.

- Istnieją także żelki wytwarzane z naturalnych składników, takie jak sok z owoców i syrop klonowy, które są bardziej zdrowe i ekologiczne.

Rodzaje i smaki:

- Żelki występują w wielu kształtach i smakach, takich jak cytryna, truskawka, malina, pomarańcza, brzoskwinia, arbuz czy kiwi.

- Są również dostępne w wersjach kwaśnych, ostra czy z dodatkiem witamin i minerałów.

- Niektóre żelki mają również wypełnienia, takie jak galaretka, karmel lub płynna czekolada.

Ciekawostki:

- Największym producentem żelków na świecie jest firma Haribo, która sprzedaje swoje produkty w ponad 100 krajach.

- Żelki są popularnymi słodyczami na całym świecie, ale szczególnie w Niemczech, Holandii, Skandynawii i Stanach Zjednoczonych.

- W Polsce najbardziej znanymi żelkami są Krówki Milanowskie, które zostały wynalezione w 1950 roku i produkowane są przez fabrykę Milana.

 

×
×