logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Wino białe wytrawne

Lekkie, białe, wytrawne - czego chcieć więcej?

Nazwa “białe wino” może niektórych wprowadzić w zakłopotanie, gdyż białe wino występuje w różnych odmianach koloru żółtego i bursztynowego. O ile zauważamy mocne nasycenie kolorystyczne słodkich i półsłodkich win, tak wina o delikatnym jasno słomkowym zabarwieniu to lekkie białe wina wytrawne. Skusisz się zatem na lampkę dobrego, wytrawnego białego?

110

110

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

110

110

Dostępne wino białe wytrawne w sklepie Kultura Smaku

110

Trochę teorii o winach wytrawnych

Ostateczny stopień wytrawności wina jest zależny od zawartości cukru resztkowego. Natomiast wysoka kwasowość, jako cecha charakterystyczna białego wina, pochodzi od zawartości kwasu winowego, jabłkowego i mlekowego. 

Dobre wino wytrawne zawiera niewiele słodyczy resztkowej, co w przełożeniu na liczby, dla wiadomości bardziej dociekliwych koneserów, oznacza mniej niż 9g/1l wykwintnego trunku. 

Teraz praktyka, czyli zajrzyjmy do winnicy

Zaraz po zbiorach dojrzałych winogron zaczyna się ich droga do butelki. 

Pierwszym etapem jest sortowanie winogron. Jest to bardzo skrupulatny sposób na odrzucenie uszkodzonych owoców. Następnie winogrona są miażdżone w specjalnych młynkach, dzięki czemu otrzymujemy świeży sok, czyli moszcz. Ciekawostką jest to, że sposób tłoczenia ma zasadniczy wpływ na jakość wina, bo im jest lżejszy nacisk,  tym delikatniejsze i lepsze będzie wino.

Teraz następuje proces sedymentacji, czyli wytrącenie zmętnień. Zaraz potem z przytupem wkracza na scenę “matka drożdżowa”, czyli pracujące drożdże z odrobiną wody. Następuje proces fermentacji, w którym zawarty w moszczu cukier zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla. Fermentacje białych win przeprowadza się w kadziach ze stali nierdzewnej.

Myślisz, że to koniec?

Nic bardziej mylnego. Po fermentacji i ściągnięciu osadu białe wino wytrawne posiada nieprzyjemny gorzkawy posmak i pachnie surowizną owoców. Dodatkowo zawiera spore ilości dwutlenku węgla. Aby nadać ostateczny kształt bukietowi aromatu i smaku nowego wina, następuje proces leżakowania w specjalnych tankach. Dobre, wytrawne białe wino trafia do sprzedaży po kilku miesiącach od momentu zbiorów. 

Co się kryje za smakiem białego wytrawnego wina?

Odpowiedź jest banalnie prosta. Szczepy winogron. To one nadają winom niepowtarzalny i indywidualny smak oraz aromat. Prym wiedzie trzech przodowników:

  • francuski Chardonnay, który w klimacie chłodniejszym charakteryzuje się aromatem jabłek, cytrusów i nuty maślanej, natomiast w klimacie cieplejszym wyczujemy nuty bananów, ananasów i innych owoców tropikalnych.
  • niemiecki Riesling jako szczep o wysokiej kwasowości z nutą jabłek, żółtych owoców, cytrusów i jaśminu.
  • Sauvignon Blanc z urzekającym aromatem porzeczek, agrestu, trawy i ziół.


Białe wytrawne wino w obliczu wyzwania gastronomicznego. 

Wina podajemy schłodzone. Jedne bardziej, inne mniej. Białe wino wytrawne najlepiej się czuje schłodzone do temperatury 8-10 stopni.

Dobrze dobrane wino podkreśla smak i aromat spożywanego posiłku. Przyjęło się, że białe wino wytrawne idealnie komponuje się tylko z białym mięsem i rybami. Nic bardziej mylnego. 

Różnorodność szczepów nadaje winom różny smak i aromat, dzięki czemu możemy je wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów: oprócz ryb i białego mięsa, łączmy je z sałatkami, serami, kuchnią orientalną i z owocami morza.

Białe wina wytrawne, mimo swej kwasowości, są  bardzo delikatnym i łagodnym trunkiem. Niektórzy białe wino porównują do kobiety bez makijażu. Coś w tym jest, bo to wyrafinowany i wykwintny smak w eterycznym wydaniu. 

Zadbaliśmy, aby nasz asortyment wytrawnych białych win zachwycał różnorodnością. 

Zatem ruszaj w podróż po półkach naszego sklepu i spotkaj się z ulubionym wytrawnym białym winem 

×
×