Ostateczny stopień wytrawności wina jest zależny od zawartości cukru resztkowego. Natomiast wysoka kwasowość, jako cecha charakterystyczna białego wina, pochodzi od zawartości kwasu winowego, jabłkowego i mlekowego.
Dobre wino wytrawne zawiera niewiele słodyczy resztkowej, co w przełożeniu na liczby, dla wiadomości bardziej dociekliwych koneserów, oznacza mniej niż 9g/1l wykwintnego trunku.
Zaraz po zbiorach dojrzałych winogron zaczyna się ich droga do butelki.
Pierwszym etapem jest sortowanie winogron. Jest to bardzo skrupulatny sposób na odrzucenie uszkodzonych owoców. Następnie winogrona są miażdżone w specjalnych młynkach, dzięki czemu otrzymujemy świeży sok, czyli moszcz. Ciekawostką jest to, że sposób tłoczenia ma zasadniczy wpływ na jakość wina, bo im jest lżejszy nacisk, tym delikatniejsze i lepsze będzie wino.
Teraz następuje proces sedymentacji, czyli wytrącenie zmętnień. Zaraz potem z przytupem wkracza na scenę “matka drożdżowa”, czyli pracujące drożdże z odrobiną wody. Następuje proces fermentacji, w którym zawarty w moszczu cukier zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla. Fermentacje białych win przeprowadza się w kadziach ze stali nierdzewnej.
Nic bardziej mylnego. Po fermentacji i ściągnięciu osadu białe wino wytrawne posiada nieprzyjemny gorzkawy posmak i pachnie surowizną owoców. Dodatkowo zawiera spore ilości dwutlenku węgla. Aby nadać ostateczny kształt bukietowi aromatu i smaku nowego wina, następuje proces leżakowania w specjalnych tankach. Dobre, wytrawne białe wino trafia do sprzedaży po kilku miesiącach od momentu zbiorów.
Odpowiedź jest banalnie prosta. Szczepy winogron. To one nadają winom niepowtarzalny i indywidualny smak oraz aromat. Prym wiedzie trzech przodowników:
Wina podajemy schłodzone. Jedne bardziej, inne mniej. Białe wino wytrawne najlepiej się czuje schłodzone do temperatury 8-10 stopni.
Dobrze dobrane wino podkreśla smak i aromat spożywanego posiłku. Przyjęło się, że białe wino wytrawne idealnie komponuje się tylko z białym mięsem i rybami. Nic bardziej mylnego.
Różnorodność szczepów nadaje winom różny smak i aromat, dzięki czemu możemy je wykorzystać w kuchni na wiele różnych sposobów: oprócz ryb i białego mięsa, łączmy je z sałatkami, serami, kuchnią orientalną i z owocami morza.
Białe wina wytrawne, mimo swej kwasowości, są bardzo delikatnym i łagodnym trunkiem. Niektórzy białe wino porównują do kobiety bez makijażu. Coś w tym jest, bo to wyrafinowany i wykwintny smak w eterycznym wydaniu.
Zadbaliśmy, aby nasz asortyment wytrawnych białych win zachwycał różnorodnością.
Zatem ruszaj w podróż po półkach naszego sklepu i spotkaj się z ulubionym wytrawnym białym winem