logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Bumbu Rum Company

Poznaj jedną z pereł pirackiego trunku - rum Bumbu. Legendarny, rozlewany na Barbadosie, w którego skład wchodzą destylaty z trzciny cukrowej uprawianej w ośmiu różnych krajach,

6

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

6

Dostępne Bumbu Rum Company w sklepie Kultura Smaku

6

Piracka spuścizna - rum Bumbu

Każdy, kto wejdzie we wspaniały świat rumu, szybko przekonuje się, że jest to podróż rozległa, ekscytująca i różnorodna. Rum to jeden z najstarszych alkoholi destylowanych. To zadziwiający trunek z bogatą przeszłością. Był w wielu miejscach, widział ważne wydarzenia, a nawet brał w nich udział.

Poznaj jedną z pereł pirackiego trunku - rum Bumbu. Legendarny, rozlewany na Barbadosie, w którego skład wchodzą destylaty z trzciny cukrowej uprawianej w ośmiu różnych krajach, a jego najstarsze komponenty były starzone nawet 15 lat w beczkach po bourbonie..

Zaczęło się od piratów

Można powiedzieć i nie będzie w tym wiele przesady, że rum Bumbu ma swoje początki w XVI i XVII wieku, kiedy żeglarze i kupcy z Indii Zachodnich dodawali do rumu karaibskie owoce i przyprawy, żeby wzmocnić jego smak, nazywając go właśnie “Bumbu”. Współczesna wersja oryginalnego Bumbu wytwarzana jest w niewielkich partiach i poddawana kupażowi. Sącząc rum Bumbu w jego bukiecie odnajdziemy aromaty wanilii, karmelu, dębu, cynamonu i prażonych orzechów.

Bumbu od kuchni

Rozpoznawalny na całym świecie rum Bumbu już od ponad 120 lat nieprzerwanie wytwarzany jest w destylarni na Barbadosie. Jej początki plasuje się na 1893 rok. Rum Bumbu jest destylowany w dwóch ciągłych alembikach. Tajemnicą gorzelni i sposobu wykonania są używane podczas fermentacji drożdże.

Po procesie destylacji i długiego starzenia Bumbu jest mieszany z naturalnymi składnikami pochodzenia karaibskiego, znów mieszany, a na koniec butelkowany i zakorkowany. Rum Bumbu powstaje z melasy pozyskiwanej z najlepszej trzciny cukrowej Zachodnich Indii i wody filtrowanej przez wapień z Barbadosu, dzięki czemu powstały trunek ma wyjątkowo zrównoważoną gładką teksturę.

Jaki jest rum Bumbu?

Na paletę aromatyczno-smakową Bumbu składa się sposób mieszania destylatów z naturalnymi składnikami, wyjątkowo czysta woda użyta do produkcji i minerały zawarte w trzcinie cukrowej. Dzięki temu rum z Barbadosu charakteryzuje się miękką teksturą i wyczuwalną nutą wanilii oraz bananów.

Już teraz poczuj smak Bumbu

Po odkorkowaniu butelki rumu Bumbu poczujemy aromat karmelu, cynamonu, przypraw korzennych i prażonego dębu. Pierwszy łyk wyłoni suszone owoce, karmel, banany, orzechy i melasę, natomiast finisz przypomina słodką nutę korzenną połączoną z karmelem.

Doznania degustacyjne, jakie ma do zaoferowania legendarny rum Bumbu, czekają na Ciebie. Zabierz się w przyjemną podróż na Barbados.

×
×