logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Germain

Mleczarnia Germain ma stuletnią bogatą historię. Doskonałe francuskie sery z Burgundii, Szampanii i innych regionów Francji. Wyroby można znaleźć w około 3 000. sklepów, głównie we Francji.

1

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

1

Dostępne Germain w sklepie Kultura Smaku

1

Krótka historia marki - 100 lat historii

Cała historia rozpoczęła się w 1921 roku. Henri Germain opierając się na doświadczeniu rodzinnym rozpoczął w swojej mleczarni produkcję serów miękkich dojrzewających. Nazwa marki Germain pochodzi z jego nazwiska.

W latach 60-tych, pragnąc rozwijać rodzinny biznes, rozpoczął testową produkcję sera Langres, a we wczesnych latach siedemdziesiątych produkcję sera Epoisses. Korzystając z wiedzy żyjących jeszcze żon farmerów, które znały dawne techniki mógł zastosować tradycyjne metody produkcji serów.

W 1991 roku Langres i Epoisses otrzymały certyfikat AOC* i stały się wiodącymi produktami Fromagerie Germain. Był to rezultat dziesięcioletniej pracy okolicznych farmerów i Pierra Germain. Pracując dalej nad perfekcyjną jakością serów starali się o uzyskanie certyfikatu AOP*. W 1996 uzyskali go dla sera Epoisses, a w 2012 dla sera Langres.

*Certyfikat AOP (wcześniej AOC) oznacza gwarancję miejsca pochodzenia oraz tradycyjne metody produkcji. W Polsce znany jako ChNP: Chroniona Nazwa Pochodzenia.

W 2015 roku mleczarnia odnosiła sukcesy i właściciele zdecydowali się na budowę nowego zakładu w Vaux-sous-Aubigny blisko pierwotnego miejsca (Chalancey). W Chalancey i w jej okolicy przechowywana jest wiedza i tradycja produkcji sera.

Szacunek dla tradycji, najwyższa jakość i duch firmy, od blisko 100 lat stanowią o jej niezwykłej renomie.

Gama serów Germain

Gama serów Germain składa się z pleśniowych serów krowich i kozich.

Ich jakość jest potwierdzona certyfikatami takimi jak AOP (Appellation d'origine protégée), którego polskim odpowiednikiem jest ChNP (Chroniona Nazwa Pochodzenia) oraz wieloma nagrodami i medalami zdobywanymi na międzynarodowych oraz krajowych wystawach serów.

Rekomendacje dla Ciebie
×
×