logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Long Clawson

Long Clawson Dairy to tradycyjny producent serów z Wielkiej Brytanii, mający swoje korzenie w malowniczej wiosce Long Clawson, położonej w hrabstwie Leicestershire. Ponad wiek sukcesów.

1

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

1

Dostępne Long Clawson w sklepie Kultura Smaku

1

Long Clawson Dairy to tradycyjny producent serów z Wielkiej Brytanii, mający swoje korzenie w malowniczej wiosce Long Clawson, położonej w hrabstwie Leicestershire.

Long Clawson Dairy dzisiaj

Wizytówką pozostaje legendarny Blue Stilton, oferta Long Clawson Dairy wykracza daleko poza ten jeden produkt. Tworzą szeroką gamę innych wykwintnych brytyjskich serów, takich jak Blue Shropshire, Rutland Red, a także różnorodne słodkie i pikantne kulinarne kombinacje.

Z dumą produkują w 100% brytyjski ser, łącząc ponad stuletnią tradycję z nowoczesnymi technikami, aby każdy wyrób był jedyny w swoim rodzaju.

Ponad wiek działalności Long Clawson Dairy

Historia Long Clawson Dairy sięga roku 1911. Wtedy to Thomas Hoe Stevenson, jeden z założycieli, zarządzał farmą Mount Pleasant niedaleko Melton Mowbray wraz ze swoimi dwiema siostrami, które przygotowywały ser Stilton w wydzielonym pokoju gospodarstwa. Chcąc zabezpieczyć przyszłość tego wyjątkowego sera, Thomas postanowił zaangażować lokalnych rolników w tworzenie spółdzielni. Wkrótce dołączyło do niego 11 wspólników, którzy razem zakupili opustoszały pub The Royal Oak we wsi Long Clawson. To właśnie tam znajduje się do dziś serce działalności.

Od momentu powstania Long Clawson Dairy funkcjonuje jako spółdzielnia rolnicza wspierająca lokalnych producentów mleka. Dziś ponad 43 gospodarstwa z Leicestershire, Nottinghamshire i Derbyshire dostarcza aż 58 milionów litrów mleka rocznie, dając solidne fundamenty na przyszłość.

Lata dziewięćdziesiąte

To czas znaczących przełomów dla Long Clawson Dairy i całego rynku serowego. W latach dziewięćdziesiątych produkty ewoluowały wraz z preferencjami konsumentów. Jednocześnie osiągnęli duży sukces na arenie międzynarodowej: w 1996 roku udało się zapewnić Blue Stilton prestiżowy status Chronionego Oznaczenia Pochodzenia (DOP). Tym samym ser znalazł się na tej samej liście co szampan, parmezan czy ocet balsamiczny. Odtąd Blue Stilton mógł być produkowany wyłącznie w trzech wyznaczonych hrabstwach i według rygorystycznych zasad.

Ochrona tradycji przez DOP

Status DOP nie tylko zabezpiecza miejsca produkcji Blue Stilton, ale również potwierdza jego wyjątkowy charakter na światowej scenie gastronomii.

×
×