logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Casa Gheller

Półwytrawne, wytrawne, różowe wino musujące, jakim jest Prosecco Casa Gheller pochodzi z regionu Treviso. To niewątpliwa gwiazda wśród wszystkich Prosecco.

1

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

1

Dostępne Casa Gheller w sklepie Kultura Smaku

1

Prosecco Casa Gheller - narodziny gwiazdy

Półwytrawne, wytrawne, różowe wino musujące, jakim jest Prosecco Casa Gheller pochodzi z regionu Treviso. To niewątpliwa gwiazda wśród wszystkich Prosecco. Wyobraź sobie drobne bąbelki niosące ze sobą delikatną słodycz. Lekko kremowe, z aromatem świeżych jabłek, brzoskwiń i skórki cytrusowej. 

Tak, poznaj Prosecco Casa Gheller.

Jak powstaje Prosecco Casa Gheller?

Sposób, który dominuje przy wytwarzaniu wina musującego typu prosecco, polega na fermentacji w kadzi ze stali nierdzewnej, dzięki czemu produkt uboczny, jakim jest dwutlenek węgla, pozostaje naturalnie rozpuszczony w winie nie mając ujścia na zewnątrz. Otrzymane w ten sposób bąbelki są małe, jest ich nieskończenie dużo i w oczywisty sposób przenoszą smak wina w ustach. 

Wino typu prosecco w tym Prosecco Casa Gheller ma być lekkie, bezpretensjonalne i ma zachęcać do hedonistycznego spojrzenia na świat. To istotna chwila uniesienia nie tylko dla zmysłu smaku, ale także dla zmysłu powonienie i dla poczucia niezależności. 

Dlaczego Casa Gheller?

Nazwa Prosecco Casa Gheller pochodzi od starej rodziny winiarzy, którzy wytwarzali wino musujące w Valdobbiadene, a było to wino prestiżowe, o wysokiej jakości. Obecnie Casa Gheller jest częścią grupy Villa Sandi, której właścicielem jest rodzina Moretti Polegato. Aby kontynuować historię Ghellerów, rodzina Moretti postanowiła zachować prestiżową nazwę wina. 

Miejsce wytwarzania Prosecco Casa Gheller to gmina Valdobbiadene nad rzeką Piave, około 30 km na północny zachód od miasta Treviso. Wraz z gminą Asolo na południowym zachodzie i Conegliano na wschodzie tworzy region, w którym produkuje się najlepsze wino musujące prosecco w tym Casa Gheller. 

Najlepsze warunki dla najlepszych winogron Casa Gheller

Gleby wokół Valdobbiadene charakteryzują się występowaniem wapieni muszlowych, co maksymalnie wpływa na przepuszczalność dla wody. Mimo iż średnia temperatura w regionie jest dość duża, to stałe wiatry i wystarczające opady deszczu zapewniają swoistą rekompensatę. 

Tworzy to idealny klimat dla uprawy winogron Glera, z których powstaje Prosecco Casa Gheller. 

Do czego pić prosecco Casa Gheller?

Odpowiedź jest banalnie prosta. Do czego dusza zapragnie. To wino uniwersalne sprawdzi się jako aperitif i jako digestif. Poradzi sobie z każdym daniem, każdą przystawką, a nawet z każdym deserem. Casa Gheller może pojawić się na Twoim stole zawsze, nie tylko na urodziny i Sylwestra. 

Daj się ponieść delikatnym bąbelkom Prosecco Casa Gheller. 

×
×