7
7
7
Historia Coppo to historia tradycji i odważnej wizji przyszłości, poświęcenia i innowacji. To opowieść o bezwarunkowej miłości, jaką Coppo żywi do pochodzenia swoich winnic, do odmian, które zawsze były uprawiane w Piemoncie, i do starych rodzinnych tradycji.
Początki winnicy sięgają 1892 roku. Od ponad 120 lat rodzina pozostaje jej jedynym właścicielem. Od samego początku rodzina Coppo zarządzała winnicami i butelkowała własne wino pod nazwą Coppo, co czyni go jedną z najstarszych rodzinnych winnic we Włoszech.
W 2012 roku Unioncamere dodała winnicę do krajowego rejestru historycznych przedsiębiorstw, podkreślając jej nieprzerwaną działalność przez ponad wiek na rynku towarowym.
Początki - jakość bez kompromisu
Piero Coppo był głową rodziny i założycielem. Znany był ze swojego wyczulonego podniebienia i nieomylnego nosa. Przede wszystkim był znany z silnego poczucia etyki, którym kierował się we wszystkich swoich działaniach. Dążył do doskonałości w każdym szczególe, osobiście sprawdzając wszystkie etapy pracy, od winnic do tłoczenia, od winiarstwa do butelkowania i starzenia w niemal obsesyjnym poszukiwaniu absolutnej jakości bez kompromisu.
W tamtym czasie Canelli był ważnym rynkiem dla piemonckich winiarzy, a fundamentalnym punktem skrzyżowania dla winiarzy i producentów wina. To właśnie w tym mieście w XIX wieku Coppo wyprodukował pierwsze włoskie musujące wino metodą drugiej fermentacji w butelce. Ta metoda jest taka sama, jak ta używana do produkcji szampana, dlatego wino nazwano Moscato Champagne. Intuicyjny ruch Coppo miał zmienić historię włoskiego wina i przypisać Canelli rolę znaczącej ważności, ponieważ udowodniło, że jest godne rozwijania międzynarodowej branży winiarskiej na czele zmian.
Jakość win Coppo zaczyna się w winnicy. To jest zasada, która prowadzi winiarnię od ponad wieku. Wszystkie ziemie są własnością lub zarządzane przez winiarnię, a każda winnica została wybrana po rygorystycznych badaniach terenu, tak aby gleba jak najlepiej wykorzystywała cechy odmian uprawianych tam, faworyzując jakość ponad ilość. Ich filozofia jest prosta: wykazywać maksymalny szacunek dla winnic, gleby i otaczającego środowiska.
Od 2001 roku winiarnia Coppo stosuje oficjalny protokół integrowanej produkcji rolnej, który wspiera praktyki rolnicze o niskim wpływie na środowisko. Winiarnia przestrzega przepisów, a od kilku lat postanowiła stosować metody rolnictwa ekologicznego i biodynamicznego, chociaż nie jest oficjalnie certyfikowana.
Coppo rozpoczął stopniowe kroki w kierunku redukcji, a w końcu całkowitego rezygnacji z inwazyjnych praktyk, takich jak stosowanie syntetycznych substancji chemicznych, które nie ulegają łatwemu rozkładowi. Dążą do ochrony integralności terytorium i różnorodności winnic we wszystkich aspektach. Używają tylko nawozów i obornika wytworzonego z biologicznego kompostu (takiego jak obornik lub humus) lub mieszanek zezwolonych w rolnictwie ekologicznym.
W walce przeciwko powszechnym chorobom i szkodnikom, Coppo preferuje stosowanie tradycyjnych produktów, takich jak siarka i miedź, lub preparatów opartych na olejkach eterycznych, które są dozwolone w rolnictwie biodynamicznym.
Winnica sadzi też w winnicach koniczynę, rośliny strączkowe i jęczmień. Każda z nich ma swoje niezbędne cechy i szczególne cechy. Podczas zielonego nawożenia następnego sezonu rośliny są korzystne dla gleby i winorośli, naturalnie tworząc harmonię i zwiększając jej witalność. Celem Coppo jest stworzenie przyjaznego środowiska dla winorośli, aby mogły bronić się przed chorobami i szkodnikami.
Aby zmniejszyć stosowanie insektycydów, Coppo stosuje feromony, naturalną substancję, która dezorientuje kilka gatunków owadów poprzez seksualne zamieszanie, uniemożliwiając ich rozmnażanie.
W latach 80-tych XX wieku winiarnia Coppo stanęła przed ważnym punktem zwrotnym.
Produkowane przez nich wina Barbera - wszystkie o wysokim profilu - zaczęły podważać powszechne przekonanie, że ta odmiana, Barbera, jest przeznaczona do masowego spożycia i jest z tego powodu niezdolna do wielkiego wyrażenia.
Decydującymi czynnikami odrodzenia Barbera była zarządzanie winnicami, które obniżało plony; zbieranie winogron w odpowiednim momencie dojrzałości; i wprowadzenie barrique podczas dojrzewania. Te zmiany przyniosły winu bardziej otwarty bukiet, złożoność i bogactwo, które było gotowe rywalizować z bardziej szlachetnymi czerwonymi winami we Włoszech.
To w tych latach Barbera d'Asti Pomorosso miała swój pierwszy zbiór (1984), co potwierdziło ją jako jedno z najlepszych wyrażeń tej odmiany.
Trzydzieści lat później Pomorosso wciąż uważana jest za wzorcową etykietę i prekursora nowej ścieżki Barbera w historii.
Otrzymuj bieżące informacje o promocjach i wyprzedażach w naszym sklepie
Po 10 sekundach zostaniesz przekierowany na stronę: kulturasmaku.pl
10...Wybierz swoją lokalizację
Wpisz swój kod pocztowy
Nieobsługiwana lokalizacja
Niestety na razie nie dostarczamy naszych produktów w tym rejonie.
Niestety nie możesz dodać towarów do koszyka.
Na razie nie dostarczamy naszych produktów w Twoim rejonie. Podaj inną lokalizację lub zapisz się na newsletter, żeby otrzymać informację, kiedy rozszerzymy strefę dostaw.
Bezpieczeństwo danych
W celu bezpieczeństwa danych, nie można edytować produktów w kilku otwartych kartach z różnych magazynów.