logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Macallan

Whisky Macallan to alkohol wytworny, deserowy, pochodzący ze Szkocji, który błaga o towarzystwo lodów lub sernika.

2

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

2

Dostępne Macallan w sklepie Kultura Smaku

2

Whisky Macallan  – deserowa i naturalna

Whisky Macallan to alkohol wytworny, deserowy, pochodzący ze Szkocji, który błaga o towarzystwo lodów lub sernika. Ma ciemno-bursztynowy kolor, smakuje karmelem i rodzynkami, unosi za sobą winne i słodkie aromaty. Jej finisz jest długi, lekko dębowy z pieprzną nutą na końcu. Idealna dla fanów słodkich smaków. 

Tajemnica whisky Macallan

Jej wyjątkowy smak i aromat wywodzi się nie tylko z samej receptury, ale z… beczek. Alkohol był początkowo przechowywany jedynie w dębowych beczkach po sherry sprowadzanych z Jerez de la Frontera z Hiszpanii. Zdaniem specjalistów walory smakowe, zapachowe czy kolor w 80% zależały właśnie od drewna, z jakich były wykonane beczki. Wskazuje na to również fakt, że w produkcji whisky Macallan niedopuszczalne jest używanie żadnych polepszaczy. 

Najtrudniejsze zadanie bednarzy 

Z opisów produkcji tego alkoholu wywnioskować można, iż najtrudniejsze zadanie mieli bednarze, którzy wybierali najlepsze beczki do przechowywania whisky. To właśnie oni byli odpowiedzialni za to, aby produkowany alkohol był spójny pod względem koloru, smaku i aromatu. Zapewnienie tej jednolitości whisky na przestrzeni lat nie było prostym zadaniem, ze względu na naturalne różnice między drewnem używanym do wyrobu beczek.

Wyjątkowy jęczmień

Nie bez znaczenia jest też sam surowiec, z którego produkowana jest whisky Macallan. Od wielu lat jest to jęczmień rzadkiej odmiany Golden Promise. Obecnie w Szkocji produkuje się jedynie 5 tys. ton rocznie, z czego 4.5 tys. jest zużywane do produkcji tego szlachetnego trunku. Ma to wpływ nie tylko na jakość, ale również na cenę whisky — w kwietniu 2017 roku butelka Macallan z rocznika 1946 w wyjątkowej kryształowej butelce Lalique sprzedano na aukcji za 460 tysięcy dolarów. 

Cztery rodzaje Whisky Macallan 

Od 2013 można na półkach znaleźć whisky bez określonego wieku, za to podzielone pod względem odcieni. Taka klasyfikacja whisky Macallan jeszcze bardziej podkreśla rolę beczek w ich produkcji. Rozróżniamy: Macallan Gold, Sienna, Ruby i Amber.  Nazwy odnoszą się do koloru i stylu trunku. W tej serii znajdziemy aromaty cytrusów, wanilii, kwiatów, rodzynek i cynamonu lub gałki muszkatołowej. To doskonałe urozmaicenie uwypuklające wyjątkowość tego trunku. Polecamy Macallan 12 oraz Macallan 15.

Jak pić whisky Macallan?

Ten wyjątkowy alkohol pije się solo, schłodzony kostkami lodu. Niekiedy zaleca się dodanie kilku kropel wody źródlanej. Whisky Macallan należy rozlewać do przezroczystych, najlepiej kryształowych szklanek. 

Jeśli chcesz spróbować tej szlachetnej szkockiej, zajrzyj do oferty naszego sklepu! 

Na pewno znajdziesz tam coś dla siebie.

×
×