Od rzeźników, a następnie robotników w fabryce mięsa wieprzowego po przedsiębiorców. Tak ewoluowała przygoda tej rodzinnej firmy, której głównym tematem od najwcześniejszych pokoleń była sztuka produkcji salami.
22
22
Od rzeźników, a następnie robotników w fabryce mięsa wieprzowego po przedsiębiorców. Tak ewoluowała przygoda tej rodzinnej firmy, której głównym tematem od najwcześniejszych pokoleń była sztuka produkcji salami.
Salumificio Pedrazzoli zostało założone w 1951 roku w San Giovanni del Dosso w prowincji Mantua, obszarze słynącym z wieloletnich tradycji kulinarnych i winiarskich. Za rozpoczęcie działalności odpowiedzialny był przodek rodziny, Arnaldo Pedrazzoli, przy wsparciu żony i pomocy trzech synów.
W ten sposób Arnaldo mógł spełnić marzenie swojego życia. Z pracy w fabryce mięsa wieprzowego stał się właścicielem sklepu mięsnego w małej wiosce w dolnej Mantui, a następnie właścicielem firmy rodzinnej Salumificio Arnaldo Pedrazzoli z ubojem i przetwórstwem salami.
Jednak prawdą jest, że „niedaleko pada jabłko od jabłoni” i nawet ojciec Arnaldo był rzeźnikiem wieprzowiny. Chodził od domu do domu prowadząc ubój świń i przerabianie ich na salami dla rodzin rolniczych.
Do tej pory wnuki Arnaldo i ich dzieci pracują w rodzinnej firmie, kontynuując tradycyjną działalność, która zawsze była związana z produkcją salami.
Pokolenia Pedrazzoli podążają śladami rodziny z obecnym prezesem firmy, Mauro Pedrazzoli, jego kuzynem Stefano oraz ich żonami i dziećmi, Emanuele i Elisą.