logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Coppo

Historia winnicy Coppo jest nierozerwalnie związana z historią wina w Piemoncie. Jest ściśle związana z rozwojem miasta Canelli, znanego jako stolica włoskiego wina musującego i jednego z najważniejszych ośrodków winiarskich we Włoszech dzisiaj.

7

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

Historia Coppo to historia tradycji i odważnej wizji przyszłości, poświęcenia i innowacji. To opowieść o bezwarunkowej miłości, jaką Coppo żywi do pochodzenia swoich winnic, do odmian, które zawsze były uprawiane w Piemoncie, i do starych rodzinnych tradycji.

Początki winnicy sięgają 1892 roku. Od ponad 120 lat rodzina pozostaje jej jedynym właścicielem. Od samego początku rodzina Coppo zarządzała winnicami i butelkowała własne wino pod nazwą Coppo, co czyni go jedną z najstarszych rodzinnych winnic we Włoszech.

W 2012 roku Unioncamere dodała winnicę do krajowego rejestru historycznych przedsiębiorstw, podkreślając jej nieprzerwaną działalność przez ponad wiek na rynku towarowym.

Początki - jakość bez kompromisu

Piero Coppo był głową rodziny i założycielem. Znany był ze swojego wyczulonego podniebienia i nieomylnego nosa. Przede wszystkim był znany z silnego poczucia etyki, którym kierował się we wszystkich swoich działaniach. Dążył do doskonałości w każdym szczególe, osobiście sprawdzając wszystkie etapy pracy, od winnic do tłoczenia, od winiarstwa do butelkowania i starzenia w niemal obsesyjnym poszukiwaniu absolutnej jakości bez kompromisu.

W tamtym czasie Canelli był ważnym rynkiem dla piemonckich winiarzy, a fundamentalnym punktem skrzyżowania dla winiarzy i producentów wina. To właśnie w tym mieście w XIX wieku Coppo wyprodukował pierwsze włoskie musujące wino metodą drugiej fermentacji w butelce. Ta metoda jest taka sama, jak ta używana do produkcji szampana, dlatego wino nazwano Moscato Champagne. Intuicyjny ruch Coppo miał zmienić historię włoskiego wina i przypisać Canelli rolę znaczącej ważności, ponieważ udowodniło, że jest godne rozwijania międzynarodowej branży winiarskiej na czele zmian.

Jakość win Coppo zaczyna się w winnicy. To jest zasada, która prowadzi winiarnię od ponad wieku. Wszystkie ziemie są własnością lub zarządzane przez winiarnię, a każda winnica została wybrana po rygorystycznych badaniach terenu, tak aby gleba jak najlepiej wykorzystywała cechy odmian uprawianych tam, faworyzując jakość ponad ilość. Ich filozofia jest prosta: wykazywać maksymalny szacunek dla winnic, gleby i otaczającego środowiska.

Od 2001 roku winiarnia Coppo stosuje oficjalny protokół integrowanej produkcji rolnej, który wspiera praktyki rolnicze o niskim wpływie na środowisko. Winiarnia przestrzega przepisów, a od kilku lat postanowiła stosować metody rolnictwa ekologicznego i biodynamicznego, chociaż nie jest oficjalnie certyfikowana.

Coppo rozpoczął stopniowe kroki w kierunku redukcji, a w końcu całkowitego rezygnacji z inwazyjnych praktyk, takich jak stosowanie syntetycznych substancji chemicznych, które nie ulegają łatwemu rozkładowi. Dążą do ochrony integralności terytorium i różnorodności winnic we wszystkich aspektach. Używają tylko nawozów i obornika wytworzonego z biologicznego kompostu (takiego jak obornik lub humus) lub mieszanek zezwolonych w rolnictwie ekologicznym.

W walce przeciwko powszechnym chorobom i szkodnikom, Coppo preferuje stosowanie tradycyjnych produktów, takich jak siarka i miedź, lub preparatów opartych na olejkach eterycznych, które są dozwolone w rolnictwie biodynamicznym.

Winnica sadzi też w winnicach koniczynę, rośliny strączkowe i jęczmień. Każda z nich ma swoje niezbędne cechy i szczególne cechy. Podczas zielonego nawożenia następnego sezonu rośliny są korzystne dla gleby i winorośli, naturalnie tworząc harmonię i zwiększając jej witalność. Celem Coppo jest stworzenie przyjaznego środowiska dla winorośli, aby mogły bronić się przed chorobami i szkodnikami.

Aby zmniejszyć stosowanie insektycydów, Coppo stosuje feromony, naturalną substancję, która dezorientuje kilka gatunków owadów poprzez seksualne zamieszanie, uniemożliwiając ich rozmnażanie.

W latach 80-tych XX wieku winiarnia Coppo stanęła przed ważnym punktem zwrotnym. Produkowane przez nich wina Barbera - wszystkie o wysokim profilu - zaczęły podważać powszechne przekonanie, że ta odmiana, Barbera, jest przeznaczona do masowego spożycia i jest z tego powodu niezdolna do wielkiego wyrażenia.

Decydującymi czynnikami odrodzenia Barbera była zarządzanie winnicami, które obniżało plony; zbieranie winogron w odpowiednim momencie dojrzałości; i wprowadzenie barrique podczas dojrzewania. Te zmiany przyniosły winu bardziej otwarty bukiet, złożoność i bogactwo, które było gotowe rywalizować z bardziej szlachetnymi czerwonymi winami we Włoszech.

To w tych latach Barbera d'Asti Pomorosso miała swój pierwszy zbiór (1984), co potwierdziło ją jako jedno z najlepszych wyrażeń tej odmiany.

Trzydzieści lat później Pomorosso wciąż uważana jest za wzorcową etykietę i prekursora nowej ścieżki Barbera w historii.

×
×