logowanie logowanie
icon like 0 ulubione
icon wishlist wishlista
basket
0,00 zł
0
Brak produktów w koszyku
Brak produktów w koszyku

Salcis

Firma Salcis została założona w 1941 roku w celu zjednoczenia toskańskich producentów salami w rejonie Sieny. Ta rzemieślnicza manufaktura swoją wyjątkowość zawdzięczają długoletniej tradycji oraz trosce i pasji.

32

32

Kategorie icon show more icon show less

Producent icon show more icon show less

Cena icon show more icon show less

Cechy produktów icon show more icon show less

32

32

Dostępne Salcis w sklepie Kultura Smaku

32

Historia marki

Firma Salcis została założona w 1941 roku podczas II wojny światowej w celu zjednoczenia toskańskich producentów salami w rejonie Sieny. Rodzina Morbidi, która jest dziś właścicielem Salcis, wywodzi swoją własność od Armando Morbidi, założyciela stowarzyszenia i właściciela wielu sklepów w Sienie od 1925 roku. W latach 60. Towarzystwo założyło własną mleczarnię i rozpoczęło produkcję serów Pecorino zgodnie z tradycją Sienie.

Rzemieślniczy proces

Salcis używa wyłącznie mleka owczego pochodzącego ze stad wiejskich Sieny. Produkcja sera rozpoczyna się w ciągu 24 godzin od udoju. Podpuszczka jest dodawana w małych kadziach, aby jak najbardziej zbliżyć się do tradycyjnego, rzemieślniczego przetwarzania.

Najwyższa jakość

Jakość surowców ma kluczowe znaczenie” – powiedział mi Antonio. „W przypadku serów oznacza to lokalne mleko, które jest przetwarzane krótko po dojeniu, a także pozyskiwane od rolników, których znamy. Ziemia tutaj jest wyjątkowa, a wzgórza Crete Senesi („gliny sieneńskie”) to wspaniałe pastwiska”.

Sergio z owcami

Pasterz, który opiekuje się własnym stadem, Sergio Zucca, jest z rodziną od 15 lat, a wcześniej przez wiele lat pozyskiwali mleko od jego ojca.

Serowe dzieła sztuki

Zdecydowanie wyróżniającym się serem jest Monna Lisa Trebbione, wytwarzana z surowego mleka owczego, więc smak tego sera zmienia się przez cały rok w zależności od pastwisk i diety owiec. Trebbione dojrzewa w naturalnej jaskini, bez wiatru i zimna, dzięki czemu ser nie wysycha, a pasta jest zwarta i krucha.

Pecorino Toscano Dop Stagionato, czyli słodki ser o wspaniałej osobowości, charakteryzujący się intensywnym aromatem i smakiem. Cztery miesiące sezonowania nadają mu zdecydowanego smaku bez pikantności.

Wino i ser – doskonałe połączenie

Sery Salcis smakują jeszcze lepiej w towarzystwie włoskiego wina, które wzbogaca ich smak. W Kulturze Smaku oferujemy szeroki wybór win, które świetnie dopełnią smak włoskiego sera na Twoim stole.

Rekomendacje dla Ciebie
×
×